MTI Tech

Magyar első díj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Első díjat nyert az EU Fiatal Tudósok Versenyén Valenciában Spohn Márton, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulója, aki a rendkívüli sikert a Növények kártevőkkel szembeni önvédelmének vizsgálata című pályamunkájával érte el - közölte a Magyar Innovációs Szövetség.

MTI Tech

Megrepedt a Discovery űrsikló futóműve

A futóműben keletkezett repedés miatt veszélybe kerülhet a Discovery amerikai űrsikló október 23-ra tervezett indítása - közölte hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.

MTI Tech

Peru visszakapja a Machu Picchu kincseit

Az amerikai Yale egyetem visszaad Perunak több mint 4 ezer régészeti tárgyat, amelyeket egy amerikai régész vitt el a 20. század elején a Machu Picchu inka citadellából.

MTI Tech

Boltív Csernobil fölött

Új, biztonságos védőpajzs és nukleárishulladék-tároló épül a csernobili atomerőműnél, közölte hétfőn a finanszírozást összehangoló londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

MTI Tech

Elkészült a világ legkisebb műalkotása

A méter egymilliomod része (80 mikron) az a Napot ábrázoló rajz, amelyet az IBM amerikai számítástechnikai óriásvállalat nanotechnológiai módszerrel nyomtatott szilikonra. Ezzel várhatóan új lehetőségek nyílnak a számítástechnikában és az orvostudományban - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió és tv honlapján.

hvg.hu Tech

Megnevezték a világ tíz legszennyezettebb helyét

Egy független amerikai környezetvédő csoport összeállította a világ tíz legsúlyosabban szennyezett területének listáját, amelyen volt szovjet tagköztársaságok, Oroszország, Kína és India szerepel, de felkerült a szennyezők közé Peru és Zambia is.

MTI Tech

A zöld tégla is vörös

"Zöld téglát" szabadalmaztatott egy amerikai mérnök. Az ókorban a kőben szegény vidékek, például Babilonia épületeinek falazásához vízzel vajlágyságúra puhított agyagból és belekevert pelyvából formázták a vályogtéglákat, amelyeket aztán a Nap sugárzó hőjével szárítottak igen keményre. Az Alföldön máig készítenek a vályogvetők ilyen olcsó, ám nedvszívó vályogtéglákat.

MTI Tech

A zajszennyezésre hívja fel a figyelmet a brit Kiáltvány a csendért

Ha a modern ember nem talál hamarosan egy kis csendet, hallásával együtt elveszítheti önmagát is. A Kiáltvány a csendért a napokban jelent meg Angliában. Szerzője Stuart Sim, a sunderlandi egyetem professzora, azt állítja benne, hogy a zaj az egyik eleme annak a háborúnak, amelyet a gazdasági fejlődés erői vívnak az egyén ellen.

MTI Világ

Új doppingszerek kerülhetnek hamarosan piacra

Egy német szakember szerint jelenleg mintegy hetven különféle doppingszer, illetve doppingolási eljárás kikísérletezése van folyamatban a világban, és ezek egy részét vélhetően már a pekingi nyári játékokon is alkalmazni fogják.

MTI Tech

Áthajózhatóvá vált az Északi-sark vidéke a felmelegedés miatt

A Jeges-tengert borító jég olvadása miatt teljesen feltárult az északi sarkvidék Északnyugati Átjárója, megnyitva az évszázadok óta keresett, de mindeddig járhatatlan hajózási utat Európa és Ázsia között - jelentette be az Európai Űrügynökség, az ESA.

MTI Tech

A Google 30 milliót ajánl a Holdra szállásért

Húszmillió dollárt (közel 3,7 milliárd forintot) ajánl fel annak a magáncégnek a Google Inc. vállalat, amely elsőként juttat pilóta nélküli, adatokat a Földre továbbító űrjárművet a Holdra; további tízmilliót (1,8 milliárd forintot) pedig a második helyezett és a külön díjazottak kapnak - jelentette be csütörtökön az internetes cég vezetője.

MTI Plázs

Hogyan szűrhető ki a fertőzött vér?

A más személyektől kapott vérre, illetve az iparilag előállított vérkészítményekre szoruló betegek fontos érdeke, hogy a véradás biztonságos legyen. Az esetleges fertőzések (Hepatitisz B, illetve C és a HIV) kiküszöböléséhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a véradóktól levett vért, megfelelő módszerekkel teszteljék.

MTI Tech

Mégsem az éghajlat végzett a neandervölgyiekkel

A neandervölgyi ember rejtélyes kipusztulása, ellentétben az egyik divatos elmélettel, nem éghajlati felmelegedés következménye volt - állítják a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb, csütörtöki keltezésű számában megjelenő tanulmányukban görög kutatók.

MTI Plázs

Hat év az ideális korkülönbség

Az ideális korkülönbség férj és feleség között hat év. Egy svéd kutatás szerint ilyen esetben van maximális lehetőség utódok születésére.

MTI Plázs

Szomjan fogunk halni?

A klimatológusok szerint ha ilyen mértékben melegszik a Föld, az évszázad vége előtt háború törhet ki az iható vízért. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO valamint a klímaváltozást figyelemmel kísérő kormányközi szervezet megdöbbentő adatokkal támasztja alá ennek lehetőségét.

MTI Tech

Nem haraphatnak többet a brazil pitbullok

Csipet ültetnek a pitbullokba, rottweilerekbe és dobermanokba egy brazil államban, hogy ellenőrizhető legyen az állat, és ha megtámadna valakit, felelősségre vonhassák a gazdáját.

MTI Plázs

Genetikailag heterogén volt a Kárpát-medence lakossága

A Kárpát-medence lakossága a X-XI. században genetikailag heterogén volt, egyes genetikai vizsgálatok pedig a honfoglalók ázsiai eredetét is alátámasztják - mondta Raskó István, az MTA Szegedi Biológiai Központja Genetikai Intézetének igazgatója egy több éves kutatás eredményeit összegezve.

1
211 212 213 214 215
221

A címlapról ajánljuk