szerző:
hvg.hu

A Hitachi, a Sony és a Toshiba terve szerint közösen gyárt majd LCD-kijelzőket táblagépekhez és okostelefonokhoz.

Összefognak a konkurens japán IT-cégek, hogy felvegyék a versenyt a tajvani és dél-koreai riválisokkal. A projektet a japán kormány is támogatja, és egy állami tulajdonában levő szervezet, az Innovation Network Corporation of Japan (INCJ) finanszírozza. Az integráció 2012 elejére valósul meg reményeik szerint – áll a BBC hírében.

©
Japánban az okozott gondot, hogy több független vállalat készített nagyon hasonló terméket, és külön-külön nem tudják felvenni a versenyt a dél-koreai mamutcéggel, a Samsunggal például. Most egyesítik tehát erőiket, ami egyúttal jelentős költségcsökkentést is magával hoz majd – nyilván nem lehet megoldani munkahelyek megszüntetése és üzemek bezárása nélkül. A közös vállalkozás 70 százalékban lesz a japán állam tulajdonában, a három partner pedig 10-10 százalékkal lesz jelen.

A Toshiba, a Sony és a Hitachi ugyan a kis- és közepes LCD kijelzők gyártásának piacán 21,5 százalékot tudhat a magáénak, ám különböző technológiával készítik a kijelzőiket, ami megnehezíti a közös munkát.

A 90 százalékban állami tulajdonban levő INCJ 200 milliárd jent készül befektetni a projektbe, azaz mintegy 2,6 milliárd dollárt. A Sharp és a Samsung így nem lesz többé a világ legnagyobb kis- és középméretű folyadékkristályos kijelző-gyára.

A Reuters úgy tudja, hogy az Apple 1,3 milliárd dollárt invesztál a Sharp LCD gyárba, hogy megfelelő kijelzőket kapjon az iPhone és  iPad készülékeihez.