szerző:
Panoráma

Thaiföldön és Sri Lankán a december 26-i szökőár áldozatainak gyors azonosítására egy dán cég által kidolgozott számítógépes programot használnak a törvényszéki orvosszakértők.

Az Interpol ajánlásai alapján készült, a dán és norvég rendőrség által tesztelt, számos nyelven használható program képes feldolgozni az emberi testre jellemző minden elképzelhető adatot, a DNS-mintától kezdve a fogsor struktúráján és a szemszínen át a többi testi jellemzőig, beleértve, a tetoválásokat is. A program alkalmas arra, hogy mindezt pillanatok alatt összevesse azokkal az adatokkal, amelyek az áldozatokról orvosi, fogorvosi kartotékok, hajminta stb. alapján tudhatók.

Az orvosok, fogorvosok és rendőrségi szakértők buddhista templomokban felállított hullaházakban próbálják megállapítani az azonosítatlan holttestek kilétét azzal a rendszerrel, amelyet a törvényszéki orvosok már a Bali szigetén 2002. októberében elkövetett terrorakció során is használtak. A program hosszú évek rendőrségi tapasztalatai alapján a lehető leggyorsabb azonosítást terjedelmes adatsorral segíti, amelyben az orr és a kisujj hossza mellett olyan adatok is szerepelnek, mint hogy az áldozat milyen típusú karórát viselt eltűnésekor.

„Ha valakinek van különös ismertetőjele, akár néhány perc alatt azonosítható, de ha nincs is ilyesmi, mindenképpen megpróbálunk keresni olyan sajátosságot, amely szűkítheti a lehetőségeket, és gyorsíthatja a munkát" – mondta Dorte Hougard, a programot készítő cég Thaiföldön dolgozó képviselője, aki segít betanítani a szoftvert használó orvosszakértőket.