szerző:
Panoráma

Thaiföldön és Sri Lankán a december 26-i szökőár áldozatainak gyors azonosítására egy dán cég által kidolgozott számítógépes programot használnak a törvényszéki orvosszakértők.

Az Interpol ajánlásai alapján készült, a dán és norvég rendőrség által tesztelt, számos nyelven használható program képes feldolgozni az emberi testre jellemző minden elképzelhető adatot, a DNS-mintától kezdve a fogsor struktúráján és a szemszínen át a többi testi jellemzőig, beleértve, a tetoválásokat is. A program alkalmas arra, hogy mindezt pillanatok alatt összevesse azokkal az adatokkal, amelyek az áldozatokról orvosi, fogorvosi kartotékok, hajminta stb. alapján tudhatók.

Az orvosok, fogorvosok és rendőrségi szakértők buddhista templomokban felállított hullaházakban próbálják megállapítani az azonosítatlan holttestek kilétét azzal a rendszerrel, amelyet a törvényszéki orvosok már a Bali szigetén 2002. októberében elkövetett terrorakció során is használtak. A program hosszú évek rendőrségi tapasztalatai alapján a lehető leggyorsabb azonosítást terjedelmes adatsorral segíti, amelyben az orr és a kisujj hossza mellett olyan adatok is szerepelnek, mint hogy az áldozat milyen típusú karórát viselt eltűnésekor.

„Ha valakinek van különös ismertetőjele, akár néhány perc alatt azonosítható, de ha nincs is ilyesmi, mindenképpen megpróbálunk keresni olyan sajátosságot, amely szűkítheti a lehetőségeket, és gyorsíthatja a munkát" – mondta Dorte Hougard, a programot készítő cég Thaiföldön dolgozó képviselője, aki segít betanítani a szoftvert használó orvosszakértőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!