szerző:
MTI

Az Alzheimer-kór tüneteinek kifejlődését meggátló készítménnyel kísérleteznek torontói és hongkongi tudósok.

Mint az Utro című, orosz nyelvű hírportálon olvasható, a torontói és hongkongi kutatóknak sikerült olyan vegyületet kikísérletezniük, amely gátolja az Alzheimer-kórt okozó fehérje, az idegsejteket pusztító, úgynevezett amyloid lerakódását az agykérgen. A kutatók bíztató eredményeket kaptak egereken folytatott kísérleteik során, véleményük szerint azonban legalább öt évbe telik, amíg a vegyületből gyógyszer lesz.

A készítmény - tették hozzá a kutatók - csupán a betegség kezdeti stádiumában lévő betegeken segít, azon betegek gyógyítására nem lesz alkalmas, akiknél a betegség már kifejlődött, mivel az amyloid által elpusztított idegsejteket nem lehetséges pótolni. Jelenleg mintegy 15 millióra tehető az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma a világon. A betegek kezdetben az összefüggő gondolkodásra való képességet, majd a teljes személyiségüket is elvesztik.

Tech

A kis zebrahal ad megoldást az Alzheimer-kórra

A kis zebrahal (Danio rerio) meglehetősen feledékenynek számít, s ezért német tudósok azt remélik, hogy segítségével fontos ismeretekhez juthatnak az Alzheimer- és a Parkinson-kórról és az agy ezekhez hasonlatos más megbetegedéseiről.