szerző:
MTI

Egy, a világhálón elérhető, európai digitális könyvtár létrehozását kezdeményezi több uniós tagállam vezetője, köztük Gyurcsány Ferenc kormányfő is - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda Sajtófőosztálya.

A közlemény szerint az európai digitális könyvtár létrehozását José Manuel Durao Barrosonak, az Európai Bizottság vezetőjének és Jean-Claude Junckernek, az Európai Tanács soros elnökének címzett, közös levélben kezdeményezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Jacques Chirac francia, Aleksander Kwasniewski lengyel köztársasági elnök, Gerhard Schröder német kancellár, Silvio Berlusconi olasz és José Luis Rodrigez Zapatero spanyol miniszterelnök.

"Az európai könyvtárak öröksége páratlanul gazdag és sokszínű. Kifejezi egy olyan kontinens egyetemlegességét, amely történelme során végig fenntartotta a párbeszédet a világ többi részével. Azonban ha ez a könyvtár nem kerül digitalizálásra, az online hozzáférhetőségének kérdése nem oldódik meg, ezen örökség talán nem tudja majd elfoglalni méltó helyét a jövő tudásának tárházában" - indokolták a kezdeményezést az aláírók.

Levelükben kifejtették azt is, hogy javaslatukkal a már számos európai könyvtárban elindított digitalizálási akciókra szeretnének támaszkodni, amelyeknek célja e könyvtár elhelyezése a világhálón és egy európai digitális könyvtár létrehozása, "azaz egy olyan összehangolt akció, aminek eredményeképpen kulturális és tudományos örökségünket széles körben és szervezett módon rendelkezésre bocsátjuk".

A tájékoztatás szerint a hat európai vezető a jelenleg szétszórt kezdeményezések összehangolását és támogatását indítványozza és felveti, hogy az EU biztosíthatná az érintett intézmények közötti együttműködés kereteit, valamint hozzájárulhatna a felmerülő problémák megoldásához. Ennek érdekében javasolják, hogy az EU kulturális és kutatási miniszterei vitassák meg a kérdést - áll a közleményben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Infinit Tech

Csökken a globális digitális szakadék

A Világbank jelentése szerint a gazdag és szegény államok között húzódó digitális szakadék gyors ütemben csökken, a fejlődő országok lakosságának hozzáférési mutatói elképesztő ütemben javulnak.

Tech

Digitális könyvtár a zsebben

Az elmúlt hetekben a Las Vegas-i CES fogyasztói elektronikai vásáron aratott sikerek után a HD DVD és a Blu-Ray lemez hihetetlen adattárolási képességeitől volt hangos a világ. De ezt már el is lehet felejteni, mert itt az új csoda a HVD (Holografic Versatile Disc), a holografikus sokcélú lemez.