szerző:
hvg.hu

A Samsung előállította az első 4 gigabájt kapacitású NAND flash memóriát, ami alapvetően feljavíthatja az mp3-lejátszók tároló képességét.

Multimédiás telefon. Megjött
a 4 gigabájtos flash
© Samsung
A flash memóriák teszik lehetővé, hogy az mp3-lejátszók széles körben eladhatóvá váljanak olcsóságuknál fogva, illetve a multimédiás mobiltelefonok is alkalmassá váljanak egyre nagyobb mennyiségű hang és képi információ tárolására. Az eddigi legnagyobb tárolókapacitású sorozatban gyártott flash memória 2 gigabájtos volt, amit lejátszókba építettek be. A Samsung azt reméli, hogy a megnövelt tárolókapacitás újabb lendületet ad termékeinek az mp3-lejátszó piacon.

A flash memóriák 1999-es piac i bevezetése óta, amikor a csúcsdarab 256 megabájtos volt, tavaly eljutott a 8 gigabájtos határig. A jelenleg használt 70 nanométeres – úgynevezett argon-fluoridos litográfiai – technológia, amellyel a 4 gigabájtos NAND memóriát gyártják, a legkisebb – 0,025 négyzet-mikrométeres – memóriacellákat állítja elő a világon.

A Gartner Dataquest piackutató cég szerint a 4 gigabájtos NAND flash memória megjelenése legalább 30 százalékkal megdobja a memória piac forgalmát, ami elérheti a 8 milliárd dollárt az idén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu IT-SZALON

Lemezgyűjtemény és fotóalbum a farzsebben

Hamarosan a magyar piacon is megjelenik a Samsung új merevlemezes mp3-lejátszója, az YH-820. A készülék alig nagyobb egy hitelkártyánál, de ez elég volt az 5 gigabájtos merevlemez beépítéséhez, amelyen számtalan zeneszámot és fotót lehet elraktározni. Az YH-820 képes a hangfelvételre is.