szerző:
MTI

Egy új majomfaj leírása igazi zoológiai szenzációt jelent. A tudományos bravúrt két kutatócsoport vitte véghez, egymástól függetlenül és két különböző helyszínen.

Új majomfajt sikerült fölfedezni Kelet-Afrika őserdeiben. A két szakértő csoport Tanzánia fennsíkján, az erdőkkel borított Rungwe-, illetve Livingstone-rezervátumban bukkant az új főemlős fajra, amelynek a Lophocebus kiunji tudományos nevet adták. A rendkívül ügyesen mászó és ugró állat a valódi cerkófmajomfélék (Cercopithecidae) családjába tartozik, a hozzájuk fűződő rokonság szemmel is jól észrevehető.

A majom bundája túlnyomórészt barna, az alapszíntől csak a fekete arc, a fekete kezek és lábak ütnek el. Mint a tudósok a Science című tudományos folyóiratban beszámoltak róla, a két rezervátumban talált két majompopuláció becsléseik szerint összesen ezer állatból állhat.
   

 

MTI Tech

Új majomfajtára leltek Indiában

Az Arunácsal (Macaca munzala) több mint száz éve az első újonnan leírt makákófajta, és "óriási jelentősége van a főemlősök e csoportjának alapos megismerése szempontjából" - mondta az indiai természetvédelmi alap (NCF) munkatársa, M. D. Madhuszudan, aki tagja volt az új majomfajtát felfedező csoportnak.