szerző:
MTI

Mádl Ferenc köztársasági elnök megerősítette tisztségében Vizi E. Szilvesztert, a Magyar Tudományos Akadémia újólag megválasztott elnökét; a budavári Sándor-palotában rendezett csütörtöki ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is köszöntötte az akadémikust.

A Magyar Tudományos Akadémia május 3-i tisztújító közgyűlése nagy többséggel választotta ismét elnökké a tudományos köztestületet az előző három évben vezető Széchenyi-díjas orvosprofesszort.

Az Akadémiáról szóló törvény értelmében az MTA elnökét a köztársaság elnöke erősíti meg tisztségében.

Magyarországon az Akadémia mást, többet jelent, mint más országokban; "a tudomány szabadsága mellett függetlenségünk, nemzetünk szabadságának is jelképévé vált" - mondta Mádl Ferenc, amikor átnyújtotta Vizi E. Szilveszternek az okiratot.

Mint a köztársasági elnök fogalmazott, az idegrendszer nemzetközi hírű kutatója az akadémiai múlt tudós-közéleti gondolkodóinak méltó utóda, eddigi pályafutása, az Akadémia élén végzett alelnöki, majd elnöki tevékenysége joggal nyerte el az őt megválasztó tudós társadalom bizalmát.

Vizi E. Szilveszter megválasztásakor kijelentette: az MTA a nemzet tanácsadója, az ország hosszú távú érdekeit szolgálva kell segítenie a mindenkori kormányzatot. "Tudósok a sikeres Magyarországért" - adta ki a jelszót az elkövetkező időszakra.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Világ

Magyar tudósokat díjazott a NASA

A földmágneses viharok és az űreszközöket gyakorta veszélyeztető napszéljelenségek műholdas megfigyelésében kifejtett munkájáért rangos díjat kapott a NASA-tól négy magyar tudós.

MTI Itthon

Bocsánatot kért Kóka János

Vizi E. Szilveszter "nagyon reméli", hogy a jövőben kormányzati részről nem lesznek az ország gazdasági növekedését károsító, félreérthető megnyilatkozások - erről a Magyar Tudományos Akadémia elnöke maga beszélt hétfőn, utalva arra, hogy Kóka János gazdasági miniszter bizonyos korábbi kijelentéseiért telefonon kért tőle elnézést.

MTI Világ

Magyar tudóst tüntetett ki az egyiptomi elnök

Hoszni Mubarak egyiptomi köztársasági elnöktől vehette át az egyik legmagasabb egyiptomi kitüntetést, a Művészeti és Tudományi Érdemrendet Fodor Sándor professzor, az ELTE Arab Tanszékének vezetője, nemzetközileg ismert arabista, keletkutató - közölte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium hétfőn.

MTI Világ

Magyar tudósjelölt lett a világ legjobbja

Rátai Dániel találmánya - amely 25-30 ezer forintos ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké, és egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni - hat első díjat is elhozott a 21 éven aluli tudósok "olimpiájáról".