szerző:
Infinit

Egyetlen év alatt 300 százalékkal növekedett a doménnév- tranzakciók összértéke.

A doménnév-piacterek eseményeit nyomon követő három legnagyobb független cég, a DNJournal, a német Domain-Spiegel.de és a Sedo.com összesített adatait figyelembe véve az üzleti (.doc) domének átlagos eladási ára meghaladta a 9700 dollárt.

Habár könnyen elképzelhető, hogy olyan magas árral, amennyiért még 1999-ben a business.com elkelt (7,5 millió dollár), már sohasem fogunk találkozni, a jelek mindenképpen azt mutatják, hogy megerősödőben van ez az üzletág.

Ráadásul a mostani boom jelentős mértékben különbözik a korábbitól, mivel az elektronikus kereskedelem növekedése immár a hagyományos üzleti modellek stabil alapjain nyugszik - jelentette ki az E-Commerce Times-nak Matt Bentley, a Sedo.com vezetője.

2004-ben Az olyan újabb internetnév-kiterjesztéseket, mint a .info, a .biz és a .us is széles körben kezdték el használni a webszájtok tulajdonosai, és ezek körében is jelentősen megugrott a nyilvántartott üzleti tranzakciók száma. Ennek következtében pl. a .info végződésű doménnevek eladásának összértéke az elmúlt évben meghaladta a 367 ezer dollárt.

A fentebb említett folyamatok világviszonylatban is érzékelhetők. Mint Bentley rámutat, a dotkom-piac újjáéledése nem szorítkozik egy vagy két (az amerikai és a német) térségre. Az új doménnevek regisztrálásának és üzleti célú értékesítésének növekedési trendje globális jelenség. Összességében mintegy 67 millió új doménnév bejegyzésére került sor világszerte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
eurohirek.hu Tech

A legtöbben sex.eu doménnevet akarnak

A jövő év elején indul a .eu doménnevek hivatalos regisztrációja, s egyes cégek már most kínálják előfoglalási szolgáltatásukat.

Hét nap

ÉKEZETES DOMAINNÉV

Magyar ékezetes betűk is szerepelhetnek március elsejétől a világhálós oldalak és az elektronikus levelek .

Gazdaság

Doménvitában vesztett a T-Mobile

A T-mobile mobilszolgáltató megtévesztés lehetőségére hivatkozva kifogásolt korábban több 't-' előtagú doménbejegyzést, az Internet Szolgáltatók Tanácsa azonban magánszemélyeknek ítélte a szóban forgó címeket.

hvg.hu Tech

Áttörés után vagy korlátozás előtt az online pornóipar

Hamarosan az internetnek saját vöröslámpás negyede lehet, hiszen az év végétől már használni lehet a weboldalak címeiben (URL) az .xxx kiterjesztést. Ezzel a felsőszintű domain nevekért felelős testület, az ICANN fennállása óta talán a politikailag legérzékenyebb döntését hozta meg.