szerző:
MTI

A németországi Mühlhausen térségében csütörtökön felavatták a világ legnagyobb naperőművét - jelentette be a berendezések egyik fő szállítója, a Siemens cég.

A 10 megawatt csúcskapacitású "Bavariasolarpark" három részerőművet foglal magába, ebből a mühlhauseni 6,3 megawattos, egy-egy Günching et Minihof helyiségekben 1,9 MW kapacitású. Évi termelése 6,8 millió kilowattóra, ez 2 ezer háztartás teljes energiaellátására elegendő. A parkban a napelem-modulokat, összesen, 57,6 ezer darabot, körülbelül 250 ezer négyzetméteren helyezték el. A beruházás összesen 50 millió euróba került.

Németországnak már több naperőműve is van, becslések szerint mostantól 363 MW összkapacitással, melyek mellett a többi alternatív energiahordózót alkalmazó erőművek hivatottak biztosítani a német kormányzat célját: 2020-ra teljes áramtermelését már megújítható energiából fedezik. Még az idén egy a mühlhauseninél nagyobb naperőművet állítanának üzembe, összesen 12 MW kapacitással.

MTI Tech

Versenyképessé válhat a napenergia ára

A napenergiából nyert villamosáram ára a maihoz képest kilowattóránként 15-20 eurócenttel, egyharmadára fog csökkenni 15-20 éven belül - állítja egy az Európai Unió megrendelésére készült tanulmány.