szerző:
MTI

A maláriával fertőzött emberek vonzzák a kórt terjesztő anopheles szúnyogokat – erről számolt be a párizsi Marie Curie Egyetem Jacob Koella által vezetett kutatócsoportja a „PloS Biology" című amerikai egészségügyi szaklap legújabb számában.

Afrikai moszkitó. Az orra után megy
A kórokozók valószínűleg megváltoztatják a megfertőzöttek testszagát, hogy ezáltal odavonzzák a többi rovart és kedvező körülményeket teremtsenek a szaporodáshoz. A kutatók összehasonlítottak maláriával nem fertőződött kenyai gyerekeket olyanokkal, akik már megfertőződtek, de akiknél a kór még nem tört ki. Úgy találták, hogy a szúnyogok azokat a gyerekeket kedvelték, akik már megfertőződtek a szaporodásra képes kórokozóval.

Kísérletük során a kutatók éhes szúnyogokat zártak egy külön erre a célra készített sátorba, amelyben hálóba ütköztek, mielőtt a gyerekekhez értek volna, s a hálón megszámlálták őket.

A malária kórokozói.
Jelet adnak
A kutatók úgy bizonyosodtak meg arról, hogy a szúnyogokat valóban a kórokozók, és nem bizonyos gyerekek vonzzák, hogy egy malária- ellenes kezelés után megismételték a kísérletet: akkor a szúnyogok egyenlő arányban oszlottak meg a kísérleti személyek között.

A malária világszerte egyike a leggyakrabban előforduló fertőző betegségeknek, évente több mint egymillió halálos áldozatot követel. Csak trópusi vidékeken fordul elő és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a földkerekség lakosságának 40 százaléka malária veszélyének kitett térségben él. A kórt olyan élősdiek idézik elő, amelyek csak emberekben és anopheles szúnyogokban fordulnak elő.

MTI Tech

Gombával a malária ellen

Számos kudarc és csalódás után biztató eredményről számoltak be a malária köztesgazdájának számító szúnyog nagybani irtásával foglalkozó kutatók.