szerző:
Panoráma

Orosz biológusok szerint az aludttej valószínűleg segít az idegek regenerálódásában, s az bizonyossá vált, hogy a bélrendszer mikroflórájának zömét adó tejsav baktériumok anyagcseretermékei segítik az osztódó idegsejtek differenciálódását.

Az Orosz Tudományos Akadémia I. M. Szecsenov nevét viselő Evolúciós Fiziológiai és Biokémiai Intézetének munkatársai szerint az emberben megtelepedő mikroflóra jobban befolyásolja a szervezet működését, mint eddig feltételezték.

Az emésztő traktusban, a légzőrendszerben, a nemi szervekben valamint a bőrön megtelepedő mikroorganizmusok a hámsejteken keresztül részt vesznek a szervezet anyagcseréjében. A mikroflóra összetételét helyesen korrigálva bizonyos bajokból meg lehet gyógyítani embereket, ezért sokan kutatják a mikroorganizmusok gyógyászati tulajdonságait, a gyomorra és a bélrendszerre gyakorolt hatását.

A szentpétervári kutatók szerint a bélben tanyázó baktériumok anyagcseretermékei a legizgalmasabbak, mivel ezek – a baktériumokból eltérően – elhagyhatják a bélrendszert, és más szervekre vagy testszövetekre is hatást gyakorolhatnak. A kutatást az emberben található mikroflóra legfontosabb szereplőivel, a tejsav baktériumokkal kezdték, mivel ezek sok fiziológiai folyamatban részt vesznek.

Növekedési hormon jelenlétében a lekerekített idegsejtek meghatározott neuronformát vesznek fel, abbahagyják az osztódást és nyúlványokat – neuritokat – növesztenek. A tenyészethez aludttejet adtak, majd a vizsgált sejteket 20 óra elteltével külön választották, és tiszta tápoldatban 30 napig tenyésztették.

Még az igen legyengített – 0,03 százalékos – aludttej oldat is elég volt ahhoz, hogy a nem differenciálódott sejtek nyúlványokat (neutritokat) kezdjenek növeszteni. A megfigyelt időszakban a kinövések egyre hosszabbak lettek, és sejtek külsőleg, illetve biokémiailag egyre hasonlóbbakká váltak a neuronokhoz.

Feltételezik, hogy a differenciálódást a tejsavbaktériumok valamelyik anyagcsereterméke váltotta ki. A baktériumok hatására megnőtt a vizsgált idegsejtekben a kálium ion-koncentráció, s így azt sem lehet kizárni, hogy éppen emiatt kezdtek neuronná differenciálódni – írta az Orosz Tudományos Akadémia folyóirata.

MTI Világ

Tartósan antibakteriális titán implantátumot fejlesztettek ki

Amerikai vegyészeknek sikerült tartósan titánfelülethez kötniük aktív antibiotikum molekulákat: ezzel elháríthatók azok a megbetegedések, amelyeket az emberi testbe beültetett implantátumokon rendszeresen megtelepedő, és minden tizedik esetben nagyobb gondot okozó baktériumrétegek idéznek elő.

Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.

hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.