szerző:
MTI

A németek fele abban hisz, hogy a világot magasabb rendű hatalom teremtette – derült ki az Emnid közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelyet 1003 tizennégy éven felüli személy bevonásával készatett.

A ZeitWissen magazin 2006. évi első számában megjelenő adatok szerint különösen magas (63 százalék) az így vélekedők aránya az erősen katolikus Bajorországban, a szövetségi köztársaság keleti részében a megkérdezetteknek csak 35 százaléka tulajdonította a világ létrejöttét valamilyen felsőbb hatalomnak.

Mi több: majd minden harmadik ember (29 százalék) nem fogadja el az evolúció-elméletet, vagyis azt a tudományos tézist, hogy az ember és a majom közös ősöktől származik. Még a középfokú végzettségű megkérdezettek körében is 20 százalék elutasítja ezt a teóriát. Az 50-59 évesek korcsoportjához tartozók 41 százaléka nem hisz a természettudományos kutatások jelenlegi állásában.

Az Egyesült Államokban egy vallási mozgalom, a kreacionizmus hívei – főként az általános iskolákban – igyekeznek kétségeket ébreszteni a darwini evolúciós tan iránt, és a teremtésről szóló bibliai tanítást propagálni. (Egy amerikai szövetségi bíróság épp kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az intelligens tervezés elnevezésű teremtéselmélet oktatását az állami iskolákban, és úgy döntött, hogy a fennhatósága alá tartozó iskolakerületben kizárólag a darwini evolúciós elmélet tanítható a biológiaórákon.)

Az szóban forgó németországi felmérés adataival kapcsolatban a ZeitWissen felhívta a figyelmet arra, hogy a kreacionizmushoz hasonló irányzat egyre több követőre talál Németországban is.

Világ

Darwin evolúciós elmélete visszatért a szerb iskolákba

Engedve a közvélemény nyomásának, a szerb oktatási minisztérium csütörtökön ismét kötelező tananyaggá tette az általános iskolában Darwin evolúciós elméletét, amelyet vallási meggyőződésből, önkényesen iktatott ki a tananyagból a tárca vezetője.

Panoráma Tech

A szexmentes szaporodás evolúciós zsákutca

Az egynemű élőlények nem tudnak kellően alkalmazkodni a környezet változásaihoz és széles körben elterjedni sem: az aszexuális szervezetek kezdetben sikeresek lehetnek, sikeresebbek, mint biszexuális rokonaik, végül mégis nagy árat kell fizetniük azért, hogy nem képesek alkalmazkodni – erre a következtetésre jutottak brit kutatók egy gombafaj genetikájának és földrajzi elterjedését tanulmányozása alapján.