szerző:
MTI

A németek fele abban hisz, hogy a világot magasabb rendű hatalom teremtette – derült ki az Emnid közvélemény-kutató intézet reprezentatív felméréséből, amelyet 1003 tizennégy éven felüli személy bevonásával készatett.

A ZeitWissen magazin 2006. évi első számában megjelenő adatok szerint különösen magas (63 százalék) az így vélekedők aránya az erősen katolikus Bajorországban, a szövetségi köztársaság keleti részében a megkérdezetteknek csak 35 százaléka tulajdonította a világ létrejöttét valamilyen felsőbb hatalomnak.

Mi több: majd minden harmadik ember (29 százalék) nem fogadja el az evolúció-elméletet, vagyis azt a tudományos tézist, hogy az ember és a majom közös ősöktől származik. Még a középfokú végzettségű megkérdezettek körében is 20 százalék elutasítja ezt a teóriát. Az 50-59 évesek korcsoportjához tartozók 41 százaléka nem hisz a természettudományos kutatások jelenlegi állásában.

Az Egyesült Államokban egy vallási mozgalom, a kreacionizmus hívei – főként az általános iskolákban – igyekeznek kétségeket ébreszteni a darwini evolúciós tan iránt, és a teremtésről szóló bibliai tanítást propagálni. (Egy amerikai szövetségi bíróság épp kedden alkotmányellenesnek nyilvánította az intelligens tervezés elnevezésű teremtéselmélet oktatását az állami iskolákban, és úgy döntött, hogy a fennhatósága alá tartozó iskolakerületben kizárólag a darwini evolúciós elmélet tanítható a biológiaórákon.)

Az szóban forgó németországi felmérés adataival kapcsolatban a ZeitWissen felhívta a figyelmet arra, hogy a kreacionizmushoz hasonló irányzat egyre több követőre talál Németországban is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Darwin evolúciós elmélete visszatért a szerb iskolákba

Engedve a közvélemény nyomásának, a szerb oktatási minisztérium csütörtökön ismét kötelező tananyaggá tette az általános iskolában Darwin evolúciós elméletét, amelyet vallási meggyőződésből, önkényesen iktatott ki a tananyagból a tárca vezetője.

Panoráma Tech

A szexmentes szaporodás evolúciós zsákutca

Az egynemű élőlények nem tudnak kellően alkalmazkodni a környezet változásaihoz és széles körben elterjedni sem: az aszexuális szervezetek kezdetben sikeresek lehetnek, sikeresebbek, mint biszexuális rokonaik, végül mégis nagy árat kell fizetniük azért, hogy nem képesek alkalmazkodni – erre a következtetésre jutottak brit kutatók egy gombafaj genetikájának és földrajzi elterjedését tanulmányozása alapján.