szerző:
MTI

Bizonyítékot találtak rá, hogy az áfonyában olyan anyag található, amely a fogszuvasodást akadályozza. A napvilágra került tervek szerint az anyagot fogkrémekhez, illetve szájvizekhez fogják adagolni.

Vörös áfonya. Nem bírja a fogszú
© nps.gov
A New York-i Rochester orvosegyetemen szájbiológiával foglalkozó Dr. Hyuan Michel Koo a fogszuvasodással foglalkozó, Caries Research című folyóirat januári számában számolt be arról, hogy az áfonya levében olyan összetevőt találtak, ami meggátolja, hogy a baktériumok a foghoz tapadjanak, így megakadályozza a káros fogkőképződést.

Korábban már fény derült rá, hogy az áfonya csökkenti a hólyaggyulladást is, s most a fogászati kutatások rávilágítanak a gyógyhatás mechanizmusára: az áfonya megakadályozza, hogy megtapadjanak a kórokozók. A fogszuvasodást például úgy akadályozza, hogy nem engedi létrejönni a fogkövet.

A tanulmány során a kutatók egy fog-zománchoz hasonló szintetikus anyagot – hydroxyapatitet – áfonya levével kentek be, aztán hozzáadták a fog szuvasodást előidéző baktériumokat (streptococcus mutans). Ezek a baktériumok cukorral táplálkoznak és a fogat elemésztő savat termelnek. Védőbástyájukat, a fogkövet a enzimek segítségével állítják elő élelmiszer morzsákból, nyálból és savból.

Az áfonyalé megakadályozta, hogy az enzimek kifejtsék hatásukat, lefegyverezte a kórokozókat, s a hét hónapig tartó megfigyelés során 80 százalékos hatásfokkal megvédte a fogakat.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy sok áfonyaszószt, vagy lekvárt kell enni. A kereskedelemben kapható, áfonyával készült termékek legtöbbje ugyanis sok cukrot is tartalmaz, márpedig a cukor köztudottan rontja a fogat. A cukortartalma mellett a gyümölcsben található természetes sav is ásványi anyagokat oldhat ki a fogból.

Meg kell várni, amíg megjelennek a speciális készítmények, de azok sem helyettesítik majd a fogmosást és az orvosi ellenőrzést – hangsúlyozta a kutató.

Gazdaság

Osztrák-magyar fogorvosháború

A Magyarországra fogorvoshoz járó osztrákok 80 százalékának rosszul csinálják meg a fogait, ezért azt újra kezeltethetik Ausztriában – nyilatkozta a Figaro című francia lapnak az Osztrák Fogorvosok Szövetségének elnöke. "Ha rossz munkát végeznénk, nem jönnének vissza”"– replikázott egy soproni doktor.