szerző:
hvg.hu

Két éven belül felszállhat az első repülő csészealj. A napfényenergiát hasznosító eszközzel folytatott kísérletekről egy kínai egyetemi kutató és feltaláló számolt be Pekingben.

A kínai repülő csészealj. Napfény
hajtja
Jan Lei professzor a Pekingi Egyetem Föld és Űr-kutatás fakultásának oktatója bejelentette, hogy egy napenergia hajtású úgynevezett repülő csészealjjal folytatott eredményes szimulációs kísérleteket. A tapasztalataik felhasználásával ma már egy olyan lebeggő közlekedési ezközön dolgoznak, amelynek számos funkciója lehet a telekommunikáció a meteorológia és a Föld monitorozása területén.

A kínai kutató bejelentette, hogy már benyújtotta szabadalmi igényét az illetékes kínai hatóságokhoz. A kísérletben Jan tanszékének munkatársai és két pekingi magáncég közösen vett részt. A kísérletben egy ötszög alakú csillag formájú lebegő szerkezetet modelleztek, mely a napelemek által termelt energia révén képes önmagát fenntartani és irányítottan mozgatni a levegőben.

„Ellentétben a hagyományos repülő szerkezetekkel melyeket a felhajtóerő tart a levegőben és kőolaj alapú üzemanyag mozgat, a kísérleti modell propellereit napfényből vett energia mozgatja, így nem kell üzemanyagot magával vinnie utazásai során” – magyarázza a működést Jan professzor.

A repülő modell tehát számos újítás alkalmazása mellett, hangtalan és vertikális le és felszállással kecsegtet. Mivel pedig repülési magassága alacsonyabb, mint a műholdaké, azokat helyettesítve, és rövidebb válaszreakciókat adva a földi jeladók jeleire, a jelenlegieknél gyorsabb és hatékonyabb eszköz lehet a telekommunikációban.

MTI Világ

Mérgező gázok a repülőgépeken

Mérgező gázoknak vannak kitéve az angol repülőjáratok utasai és a személyzet tagjai is, a pilóták esetleges rosszulléte pedig az utazás biztonságát veszélyezteti - állította az angol The Observer című lap.