szerző:
hvg.hu

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

Baktériumok - a jövő erőművei?
A Microsoft MSN portáljának technológia rovatában megjelent értesülés tanúsága szerint a Rice University és a University of Southern California kutatói a Shewanella oneidensis nevű baktériummal folytatnak kísérleteket. A Shewanella – számos hasonló mikroorganizmustól eltérően – nem oxigén és tápanyagok segítségével tartja fenn magát, hanem fémeket bont le, s szabad elektronokat választ ki melléktermékként.

A baktérium földben, vízben egyaránt megél, s többféle anyagból is képes kiválasztani a számára energiát biztosító anyagokat. A kutatók olyan üzemanyagcellák létrehozásán gondolkodnak, amelyek munkára fogják a Shewanella adottságait.

„Szinte bármit fel tudnak használni táplálék gyanánt” – nyilatkozta az MSN-nek Andreas Luttge a Rice Universtiy kémiaprofesszora. „Az egyik célunk az, hogy szennyezet víz lebontásával termeljünk a segítségükkel elektromos energiát.”

A tudósok elképzelhetőnek tartják olyan hibrid üzemanyagcella létrehozását is, ahol az egyik baktériumfajta mellékanyagait a Shewanella dolgozná fel és alakítaná árammá.

A mikrobák egyre nagyobb szerephez juthatnak a jövő energiaiparában, ugyanis a Stanford egyetem kutatói nemrégiben olyan baktériumot izoláltak, amely a fényt hidrogénné tudja alakítani. Eközben Craig Venter, az teljes emberi génállomány feltérképezésében résztvevő egyik tudós céget alapított, amellyel további energiatermelő mikroorganizmusok után kutat.

Elméletben megvalósítható célkitűzés az áramtermelő baktériumok alkalmazása, a kutatóknak azonban először választ kell találni arra a kérdésre, hogyan optimalizálhatják az energiát létrehozó folyamatokat egy megbízható üzemanyagcella működtetéséhez. Kenneth Nealson a University of South California egyik professzora a Shewanella genetikai anyagának módosításával szeretné maximalizálni a mikroba elektrontermelését.

Luttge és társai a Rice egyetemen eközben a baktériumok üzemanyagcellákban való felhasználásán kíséerleteznek. A csapat célkitűzése, hogy a következő öt esztendő során olyan cellát hozzanak létre, amely képes fenntartani saját magát.

A kutatást 4,4 millió dollárral támogatja az amerikai kormányzat, amely mikrokamerákkal, és egyéb megfigyelésre alkalmas eszközökkel felszerelt miniatűr robotok létrehozását reméli a projekttől.

hvg.hu Tech

Fényképet rögzítettek élő baktériumhártyára

Amerikai egyetemisták genetikailag módosított élő baktériumokra készítettek fényképeket. A fényt fotópapír helyett a petri csészényi tápoldat felületén tenyésző sokmilliárd baktériumból álló "filmre" vetítették, amelyekben vörös fény segítségével kikapcsolták a festékanyag képző gént. A génkifejeződés fénnyel történő vezérlése sokoldalú ígéretes új technológia, bár a kutatók a fényképeket csak tréfás bemutatónak szánták.

MTI Tech

Növényi baktériumokkal népesítenék be a Marsot

A Pyrococcus furiosus elnevezésű, mélytengeri vulkanikus források hőforrásokban élő baktérium lehet a marsi élet ősanyja, ha a Földről származó, genetikailag módosított, extrém körülményeket is elviselő növényekkel népesítik be a Marsot - vélik amerikai tudósok.

Panoráma Tech

Gyógyítani fognak a baktériumokkal épített biocomputerek

Amerikai kutatók megalkották a biocomputert. A baktériumalapú „számítógép" ugyan aligha lesz képes bonyolult számítások elvégzésére, de sikerrel alkalmazhatják sérült szövetek célzott helyreállítására.