szerző:
MTI/hvg.hu

Japánban a társadalom jelentős része úgy véli, hogy a vércsoport alapján messzemenő következtetéseket lehet levonni valakinek a személyiségéről.

A babona a japánoknak
a vérükben van. Csoportosulnak
© usc.edu
„Ha új kollégával találkozom, sokszor megkérdezem a vércsoportját, hogy a személyiségéről tájékozódjam. Meg lenne lepve, hogy mennyi minden kiderül egy emberről a vércsoportja alapján” – magyarázta Makiko Isikava kórházi alkalmazott.

Jellemző a japán gondolkodásmódra, hogy míg az A és a 0-ás vércsoportba tartozók szerencsésnek számítanak a közhiedelem által nekik tulajdonított vezetői képességek és tökéletesség iránti vágy okán, a B-seket vélt szabadságvágyuk miatt megveti a társadalom – írta a Le Figaro című francia napilap.

Japánban a vércsoport szerinti személyiség-meghatározás már régóta jelen van a közgondolkodásban, a második világháborúban például a katonákat vércsoportjuk szerint osztották be.

Sokan azt szeretnék, ha a hiedelemből tudományos elméletet kreálnának, amit aztán számos területen, például a marketingben, a humán erőforrásban, vagy akár az oktatásban hasznosíthatnak majd.

Számos ellenzője is akad azonban az elméletnek, akik úgy vélik, hogy az elmélet nem más, mint egy veszélyes babona, amely – főleg gyermekkorban – maradandó lelki sérüléseket okozhat azoknak, akiket vércsoportjuk miatt csúfolnak, vagy kiközösítenek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

Vérrendellenességet gyógyítanak génterápiával

Génterápiával sikerült első ízben meggyógyítani a vér egy veleszületett elváltozását Németországban, svájci kutatók részvételével, s az orvosok azt remélik, hogy az elv alapján más vérbetegségeket is kezelni lehet majd a jövőben.

Panoráma Tech

A krokodilvér megöli a HIV-vírust

A krokodilvér megöli a HIV vírust – erre az eredményre jutottak Ausztrália északi, tropikus részén a Darwin Krokodil Park kutatói a hüllő vérét vizsgálva. A felfedezéssel lehetővé válhat új antibiotikum kifejlesztése.

Panoráma Tech

Már vérből is ki tudják mutatni az agyszivacsosodást

Amerikai kutatóknak sikerült vérben kimutatnia a szivacsos agyvelősorvadást okozó kóros prion-fehérjéket. A texasi orvosi egyetem galvestoni kutatói eredményeiket a Nature Medicine című amerikai tudományos folyóiratban ismertették.