szerző:
MTI

Egy brit biológus szerint nem biztos, hogy tényleg a rossz prionok megevése okozza a kergemarhakórt (BSE-t) illetve ennek emberre is átterjedő változatát, a Creutzfeld-Jacob kórt.

BSE-ben elpusztult marhák.
Máshogy működik a betegség
© AP
A kutató szerint elképzelhető, hogy nem az agyban összegyűlő abnormális prionok a fertőző ágensek, ezek nem okai, hanem következményei a prionbetegségeknek. Martin Jeffrey a brit állategészségügyi laboratóriumban (UK Veterinary Laboratories Agency, Penicuik, Midlothian) ötven birkán végzet kísérleteket, pontosítani akarta, hogy miként jutnak el a prionok az emésztőrendszerből az agyba. Meglepő eredményeit egy szövettannal foglalkozó brit szakmai folyóiratban publikálta (Journal of Pathology).

Eddig úgy gondolták, hogy a testbe jutó rossz prionok láncreakciót indítanak el, és a testben lévő normális prionokat rosszakká alakítják. A rossz prionok előbb-utóbb eldugítják az agyat, ami halálhoz vezet. Az elfogyasztott prionokról azt gondolták, hogy a bélfalon keresztül emésztetlen állapotban bekerülnek az úgynevezett Peyer plakkokba, ahol elszaporodnak és elárasztják a központi idegrendszert.

Jeffrey a betegségben elhalt birkák agyszövetét injekciózta hatalmas (fél grammnyi) mennyiségben egészséges birkák bélfalába, s figyelte, mi történik a sok milliónyi abnormális prionnal. A várakozással ellentétben a kóros prionok nem jutottak tovább a Peyer plakkokba, hanem egyszerűen megemésztődtek vagy eltűntek a nyirokcsomókban. Más kísérletek azt igazolták, hogy az abnormális prionokat könnyen megemészti a gyomorsav.

A kutatás nem vonja kétségbe a feltételezést, hogy a fertőzött tápszer vagy marhahús betegséget tud okozni. Az injekciózástól 3 birka megbetegedett, de az abnormális prionok csak 30 nappal később kezdtek összegyűlni a Peyer plakkokban, amikor már a bélbe injekciózott eredeti prionok rég eltűntek. További vizsgálatok kiderítették, hogy a Peyer plakkokban új prionok keletkeztek.

Jeffrey azt feltételezi, hogy a feloldott agyszövetnek valamelyik másik összetevője készteti a sejteket az abnormális prionok előállítására, ami eléggé ellentmond a jelenlegi elképzeléseknek. Nincs még bizonyíték a feltételezett másik fertőző ágensre, de egyedül az eddig elfogadott prion hipotézissel nem lehet megmagyarázni a szivacsos agysorvadás kialakulását – ismertette a kutatást a New Scientist angol tudományos folyóirat
MTI Világ

Kergemarhakóros szlovén négylábú Ausztriában

BSE kórral fertőzött szarvasmarhát szállítottak néhány nappal ezelőtt Szlovéniából Grazba, ahol az állat levágása után az osztrák egészségügyi hatóságok kimutatták a kórt, így az állat húsa nem került forgalomba - jelentette be az osztrák egészségügyi minisztérium.

MTI/hvg.hu Tech

Kergemarha-kór: emberi maradványokat daráltak a marhatápba

Nem kizárt, hogy a főként Angliában óriási károkat okozó, úgynevezett szivacsos agysorvadás (BSE) az emberekről terjedt át az állatokra úgy, hogy a takarmányokba az állati maradványok mellett emberi csontok is kerülhettek – erre a hátborzongató feltételezésre jutottak brit tudósok.