szerző:
hvg.hu

A japán Kitakyushu városában tevékenykedő robotfejlesztő-cég, a Tmsuk és a tokiói Waseda Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan robotláb párt, amely teljességgel pótolhatja a kerekesszéket.

A WL-16RIII lépegető robot lefelé
a lépcsőn. Kerekesszék helyett
„Különösen az idős emberek esetében fordul elő, hogy képtelenek felkelni, vagy felmenni a lépcsőn. Az a célunk, hogy létrehozzunk egy olyan robotot, amely segíti a mozgásukat, s a legkülönfélébb felületeken elboldogul a járással.” – mondta Atsuo Takanishi, a Waseda Egyetem professzora.

A kutató – az AP jelentése szerint – 2003 óta dolgozik szoros együttműködésben a Tsmuk szakembereivel egy olyan két lábon járó robot kifejlesztésén, amely az emberi környezetben teljes mértékben kisegíti hátrányos helyzetéből a felhasználóját. Azaz képes felmenni a lépcsőn, éppen úgy, ahogy egy egészséges ember tenné.

A robot legutóbbi verziója a WL-16RIII névre hallgat, s képes kezelni azt a rendkívül bonyolult mechanikus problémát, amit az emberi láb szimulációja okoz. Egy tokiói bemutató, ahol Takanishi tanítványai irányították a szerkezetet valóban képes volt fel- és alá sétálni egy lépcsőn, illetve egy kavicsos kerti úton gyalogolni.

A WL-16RIII egy pár joystick segítségével irányítható jelenleg, de Takanishi reményei szerint sikerül kifejleszteniük egy olyan modellt, amely sokkal szabadabb felhasználást tesz lehetővé, s teljesen helyettesítheti a kerekesszéket még az olyan idős vagy súlyosan mozgáskorlátozott emberek esetében is, akik még a karjukat vagy kezüket sem képesek könnyen mozgatni a robot vezérlése érdekében.

Az a modell – amely már bizonyosfajta sportolásra, például a lovaspolóhoz hasonló robotpolóra is alkalmas lesz – a várakozások szerint jövőre, vagy legkésőbb 2008-re készül el. A kerekesszéket felváltó szabadvezérlésű verzióra azonban még lehet, hogy öt évet is várni kell.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Infinit Tech

Robotzsokékkal a gyermekrabszolgaság ellen

Szegény országokból vásárolt vagy csempészett apró gyermekeket kényszerítettek több sivatagi hercegségben versenytevék hajtására. Katarban nemrég úgy döntöttek, hogy a nyomorult gyerekeknél a robotok ma már sokkal jobban megfelelnek a kor szellemének.

hvg.hu Tech

Robotkutyákat és csúszómászókat fejleszt az amerikai hadiipar

A Boston Dynamics cég az amerikai védelmi minisztérium stratégiai kutatásokért és fejlesztésekért felelős hivatalának (DARPA) megbízásából leginkább állatokra hasonlító harctéri robotokat fejleszt. Megdöbbentő az elektromechanikus szerkezetek állati ügyességét látni a működő prototípusokról készített videofelvételeken.

Trend

Sintoista robotika

A Honda Asimo vagy a Sony Qrio névre keresztelt emberszerű masinája Japánban jóval több holmi divatos játéknál.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

hvg.hu Tech

Személyre szabható robotokkal újít a LEGO

A technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Egyre több elektronikusan működő, intelligens játékszer kapható, amely hozzásegíti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mindennapjainkat átszövő technológiákat megismerjék, könnyebben alkalmazkodjanak a „gombnyomásra” működő világhoz – emellett pedig egy-egy ilyen játék remek szórakozást is jelent.