szerző:
MTI

Nem csak az akaraterőn, hanem a túlzott önjutalmazáson, illetve az azt kiváltó reklámokon is múlik, hogy ki mennyire hízik el – állítják brit kutatók.

Az agyi „jutalomközpont” némelyeknél túl érzékenyen működik és nem képes ellenállni a reklámok csábításának, vagy az ételek gusztusos csomagolásának – áll a brit Kognitív tudományok és Orvosi Kutatások Intézetének munkatársai által végzett, a Neuroscience című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányban.

A kísérletben a résztvevőknek étvágygerjesztő (csokoládétorta), nem túl közkedvelt (brokkoli), illetve kifejezetten undorító (romlott hús) ételek képeit mutatták. Mindeközben megmérték az alanyok agytevékenységét, akiknek ki kellett tölteniük egy kérdőívet is az ételek utáni vágyakozásuk mértékéről.

„Még az egészséges embereknél is azt tapasztaltuk, hogy a jutalomközpont gyakran sokkal érzékenyebbnek bizonyult az átlagosnál. Mindez magyarázatot adhat arra is, miért nem képesek sokan ellenállni a kísértéseknek, miért alakul ki egyeseknél függőség” – mondta John Beaver, a kutatás vezetője a BBC-nek. A tanulmány szerzői összegzésként leszögezték, hogy nem, vagy nem csak az akaraterőn múlik minden.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Mexikó megelőzheti az USÁ-t a túlsúlyos emberek terén

Ahogy egyre jobban elterjed a gyorséttermi kultúra a közép-amerikai országban, a népesség is hízásnak indul. Felmérések szerint Mexikó hamarosan maga mögé utasítja az Egyesült Államokat az elhízottságot illetően.

MTI Gazdaság

A túlsúlyosak kevesebbet keresnek

A súlyfelesleggel küszködő embereknek számos egyéb hátrány mellett alacsonyabb bérezéssel is számolniuk kell - véli két amerikai közgazdász.

MTI Plázs

Az EP is harcol az elhízás ellen

A könnyű, a rostban, illetve kálciumban gazdag és ezekhez hasonló élelmiszer-feliratozás ügyében foglalt állás kedden az Európai Parlament, a megfelelő tájékoztatás és az elhízás elleni harc jegyében.

MTI Itthon

Túlsúlyos gyerekeknek indul prevenciós program

Elhízott gyermekek gondozását vállaló prevenciós program kezdődött Győrött: az elméleti és gyakorlati képzés fő célja, hogy testsúlycsökkentéssel megelőzzék a gyerekek felnőttkori szív- és érrendszeri betegségeit - mondta Somlai András, a programot végrehajtó Háziorvosok Ügyelete Kht. szakmai igazgatója szombaton.

hvg.hu Itthon

Három magyarból kettő túlsúlyos lesz 2020-ban

Magyarország ma Európa egyik "legegészségtelenebb" országa, nagyrészt a hagyományosan egészségtelen étrend és a fizikai aktivitás hiánya miatt - állapítja meg jelentésében az Euromonitor International.

MTI Tech

Védőoltás kövérség ellen

A kövérség lehet fertőző betegség is, amit egy vírusfajta okozhat. Az Egyesült Államokban lassan járványjelleget öltő betegségre tudósok szerint egy vakcina kifejlesztése lehet a megoldás.

MTI Plázs

A belgákat nem érdekli a túlsúly

Az elhízott emberek többsége nem tekinti problémának állapotát, s az ismétlődő fogyókúrás késztetések mellett nem is foglalkozik vele - állapította meg egy belgiumi kutatás, amely szerint bár a belgák közel fele túlsúlyos vagy kövér, a többségnek a leghalványabb fogalma sincs az elhízásról, illetve az ebből fakadó egészségügyi szövődményekről.