szerző:
Infinit

A brit Newcastle-i Egyetem Neurológiai, Neurobiológiai és Pszichiátriai Tanszékének egy kutatócsoportja hamarosan az emberi agy hallóközpontjának számítógépes modellje készítésébe kezd, melyet a kutatók egy robotba ültetve fognak tesztelni.

A komputer-szimuláció hallásunk neurális hátterének eddigi legösszetettebb utánzata lesz és többek közt lehetővé teheti, hogy a robotok hallásának kifinomultsága elérje az emberét – adta hírül a The Engineer nyomán az InfoPark innovációs hírlevele.

A középagy colliculus inferior (alsó ikertest) nevű része felelős a különböző hangok azonosításáért és feldolgozásáért. A rendkívül komplex felépítésű agyterületben találkoznak össze és kerülnek együttes feldolgozásra a fülből érkező információk a hangok különböző összetevőiről. A kutatást vezető Adrian Rees a brit lapnak kifejtette: ha sikerül egy eléggé valósághű modellt készíteni, akkor segítségével a tudomány többet megtudhat a hallás folyamatáról, mint amire a jelenlegi mechanikus és elektronikus eszközök lehetőséget nyújtanak.

Mint elmondta, a ma létező számítógépes hangfelismerő rendszerek számára a legnagyobb kihívást a hangoknak a háttérzajtól való megkülönböztetése jelenti. Míg a gépi beszédfelismerés viszonylag jó eredményeket produkál csendes környezetben, egy zajos partin, ahol egyszerre több ember összemosódó hangjából kell egyet kiszűrni, már kudarcot vall. Nem úgy az emberi agy, mely meglepően könnyen képes ugyanerre a feladatra. A folyamatot az teszi nehézzé, hogy a legtöbb hanghatás, beleértve a háttérzajt is, egyszerre több, különböző frekvenciájú részből tevődik össze és ezek az egyes elemek nem különülnek el élesen, hanem átfedik egymást – ismertette a kutató.

A rendszer hardveres hátterét egy másik brit egyetem, a szintén észak-angol University of Sunderland számítástechnikai és technológiai karának egy kutatócsoportja fogja fejleszteni. A hároméves kutatási program idén júliusban veszi kezdetét. Rees a lapban rámutatott, hogy a kutatás eredeti célja ugyan az agy működésének pontosabb megismerése, hosszabb távon azonban a technológiát számos ipari és egészségügyi alkalmazásban is lehet kamatoztatni. Lehetővé teheti például a zajos környezetekben is működő hangvezérlésű eszközök kifejlesztését, vagy a hallókészülékek egy újabb generációját alapozhatja meg, mely hűebben tükrözi az emberi agy hangfeldolgozó folyamatait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Tech

Személyre szabható robotokkal újít a LEGO

A technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Egyre több elektronikusan működő, intelligens játékszer kapható, amely hozzásegíti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mindennapjainkat átszövő technológiákat megismerjék, könnyebben alkalmazkodjanak a „gombnyomásra” működő világhoz – emellett pedig egy-egy ilyen játék remek szórakozást is jelent.

hvg.hu Tech

Robotkutyákat és csúszómászókat fejleszt az amerikai hadiipar

A Boston Dynamics cég az amerikai védelmi minisztérium stratégiai kutatásokért és fejlesztésekért felelős hivatalának (DARPA) megbízásából leginkább állatokra hasonlító harctéri robotokat fejleszt. Megdöbbentő az elektromechanikus szerkezetek állati ügyességét látni a működő prototípusokról készített videofelvételeken.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

MTI Tech

2010-re robotvezető és személyre szabott tévéprogram

A technológiai innovációnak köszönhetően 2010-re az autósokat robotvezető segíti, a gyerekek elektronikusan jegyzetelnek az iskolában, a televízió-műsort pedig a néző állíthatja majd össze – jósolja a Deloitte tanácsadó cég 2010-re vonatkozó jelentésében.