szerző:
hvg.hu

A szigetországban már annyira elterjedtek a mindennapi életben használt robotok, hogy a helyi gazdasági minisztérium szabályozná a gépek „viselkedését”, hogy még véletlenül se tehessenek kárt gazdáikban.

Ő csak egy humanoid. Éppen
mintha ember lenne
© AP
"Első Törvény:
A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen."

A fenti törvény Isaac Asimov sci-fi író Körbe-körbe című novellájában jelent meg először, de áthatotta a szerző teljes robot-univerumát.

Jelenleg Japánban a Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztériumban egy olyan biztonsági csomagot állítanak össze, amelyek az új generációs robotok biztonságos üzemeltetéséhez szükségesek. Ezen szabályok alapját képezi a fenti első törvény is.

A regulázás jelentősége,hogy az ipari – s ezáltal megfelelő biztonsági előírások szerint üzemeltetett – robotok mellett egyre több a háztartásban alkalmazott intelligens gépezetet gyártanak, s azok egyre interaktívabban tevékenykednek az emberek környezetében.

Az előírások értelmében a robotgyártóknak a jövőben egy sor különféle érzékelőt kell majd termékeikre felszerelni, hogy megakadályozzák azokat, hogy nekimenjenek gazdáiknak, vagy elüssék őket. A borításukat könnyű, puha anyagokból kell majd csinálni, hogy a sérüléseket megakadályozzák.

A szabályzás szerint vészleállító gombot is el kell majd helyezni a robotokon, méghozzá úgy, hogy az teljesen egyértelmű, könnyen hozzáférhető helyen legyen.

Japánban a robotok egyre növekvő szerepét főleg az idősödő lakosság indokolja, gondozásukra ugyanis rövidesen már nem lesz kellő mennyiségű munkaerő, így a kieső ápolókat és nővéreket robotokkal helyettesítenék. Már ma is elérhető több olyan szerkezet, amely a fenti célt szolgálja. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Trend

Sintoista robotika

A Honda Asimo vagy a Sony Qrio névre keresztelt emberszerű masinája Japánban jóval több holmi divatos játéknál.

MTI Tech

2010-re robotvezető és személyre szabott tévéprogram

A technológiai innovációnak köszönhetően 2010-re az autósokat robotvezető segíti, a gyerekek elektronikusan jegyzetelnek az iskolában, a televízió-műsort pedig a néző állíthatja majd össze – jósolja a Deloitte tanácsadó cég 2010-re vonatkozó jelentésében.

hvg.hu Tech

Robotkutyákat és csúszómászókat fejleszt az amerikai hadiipar

A Boston Dynamics cég az amerikai védelmi minisztérium stratégiai kutatásokért és fejlesztésekért felelős hivatalának (DARPA) megbízásából leginkább állatokra hasonlító harctéri robotokat fejleszt. Megdöbbentő az elektromechanikus szerkezetek állati ügyességét látni a működő prototípusokról készített videofelvételeken.

Infinit Tech

Emberi hallást fejlesztenek robotok számára

A brit Newcastle-i Egyetem Neurológiai, Neurobiológiai és Pszichiátriai Tanszékének egy kutatócsoportja hamarosan az emberi agy hallóközpontjának számítógépes modellje készítésébe kezd, melyet a kutatók egy robotba ültetve fognak tesztelni.

hvg.hu Tech

Személyre szabható robotokkal újít a LEGO

A technológia, a technikai újdonságok ma már nem csak hétköznapi életünket és munkánkat könnyítik meg, hanem a gyerekek játékaiba is beépülnek. Egyre több elektronikusan működő, intelligens játékszer kapható, amely hozzásegíti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy mindennapjainkat átszövő technológiákat megismerjék, könnyebben alkalmazkodjanak a „gombnyomásra” működő világhoz – emellett pedig egy-egy ilyen játék remek szórakozást is jelent.