szerző:
hvg.hu

A Stanford egyetem kutatói által életre hívott elektronikus könyvmoly segítségével szeretnének minél több könyvet bedigitalizálni. Jelenleg egy nyolcmillió kötetből álló gyűjtemény vár arra, hogy a robot végigolvassa.

Van mit olvasgatnia
Az egyetem alagsorában elhelyezett, svájci kutatók által kifejlesztett számítógép saját maga lapozza a könyveket, sőt, még levegőt is fúj a lapok közé, ha azok összeragadnak.

„A személyes célom, hogy lássam, mennyit tudunk az itt összegyűjtött nyolcmillió kötetből bedigitalizálni és ezáltal egyszerűbben elérhetővé tenni” – nyilatkozta az ABCNews-nak Michael Keller a Stanford könyvtárának vezetője.

Eddig a könyvek digitalizálását kézzel – tehát meglehetősen lassan – végezték a diákok, illetve az alacsony összegekért dolgozó külföldi távmunkások. Ez jelentősen visszafogta azt a folyamatot, amelynek a végén a Stanford könyvtárát az interneten lehet majd böngészni.

A világhálón egyre-másra tűnnek fel a virtuális könyvtárak, melyek közül a Google könyvkeresője a legnépszerűbb. A keresőóriás adatbázisában a Stanfordon kívül négy másik nagy könyvgyűjtemény egyes darabjai találhatóak meg.

Az ebrary.com nevet viselő cég viszont a könyvek mellett térképeket, tudományos kutatási anyagokat és kottákat is kínál előfizetőinek. A szövegek kereshetőek, ugyanis egy számítógép felismeri a nyomtatott szöveget.

„A mi rendszerünk a könyvek oldalairól készült felvételeken keres” – magyarázta Christopher Warnock, az ebrary.com ügyvezetője. „Ezért sokkal gyorsabban megtalálunk bármit, mintha végig kellene mennünk a teljes szövegen.”

Az olvasórobotnak köszönhetően a Stanfordon még a legrégebbi könyvek is bekerülhetnek a rendszerbe, s többé nem kell attól tartani, hogy az elöregedett papír miatt olvashatatlanná válik egy-egy ritkaság. A teljes folyamat éveket vehet igénybe.

„Ez a projekt olyan, mintha egy szemtanúvédelmi programról lenne szó, ahol a múlt szerzői a szemtanúk, s a könyvtárosok a felügyelők” – magyarázta James O’Donnell, a Georgetown egyetem igazgatója.

„Ez egy valóságos forradalom, amelyből mindenki profitálhat majd” – tette hozzá Keller.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Tech

2010-re robotvezető és személyre szabott tévéprogram

A technológiai innovációnak köszönhetően 2010-re az autósokat robotvezető segíti, a gyerekek elektronikusan jegyzetelnek az iskolában, a televízió-műsort pedig a néző állíthatja majd össze – jósolja a Deloitte tanácsadó cég 2010-re vonatkozó jelentésében.

Infinit Tech

Emberi hallást fejlesztenek robotok számára

A brit Newcastle-i Egyetem Neurológiai, Neurobiológiai és Pszichiátriai Tanszékének egy kutatócsoportja hamarosan az emberi agy hallóközpontjának számítógépes modellje készítésébe kezd, melyet a kutatók egy robotba ültetve fognak tesztelni.

hvg.hu Tech

Áramtermelő baktériumokkal hajtanák a kémrobotokat

Két amerikai egyetem kutatói olyan baktériumokat fogtak munkára, amelyek melléktermékként elektronokat bocsátanak ki. A fémevő mikroorganizmusokkal kémrobotokat és egyéb apró gépeket működtetnének a jövőben.

hvg.hu Tech

Robotkutyákat és csúszómászókat fejleszt az amerikai hadiipar

A Boston Dynamics cég az amerikai védelmi minisztérium stratégiai kutatásokért és fejlesztésekért felelős hivatalának (DARPA) megbízásából leginkább állatokra hasonlító harctéri robotokat fejleszt. Megdöbbentő az elektromechanikus szerkezetek állati ügyességét látni a működő prototípusokról készített videofelvételeken.