szerző:
MTI

Amerikában a lakosság több mint egy százaléka allergiás a földimogyoróra, s élete duplán veszélyeztetett: a mogyoróallergia életveszélyes rohamot okoz, de az amerikai konyhaművészetet annyira áthatja a mogyoróolaj és mogyoróvaj, hogy fel sem tüntetik a termékeken a mogyorót, noha nyomokban szinte minden élelmiszerben, s sok kozmetikumban jelen van.

Anna Gosline, a The New Scientist című angol folyóirat újságírónője maga is mogyoróallergiás, és ebből a szemszögből foglalta össze a tudnivalókat a magazin legfrissebb számában. 

A mogyoróallergiások közül egyedül Amerikában évi százat elvisz a roham tizenéves korában. Pontos nyilvántartás nincs az Egyesült Államokban, de telefonos körkérdés alapján 1 százalékra, azaz közel 2 millióra teszik a mogyoróallergiások számát. Nagy Britanniában, ahol a fejenkénti évi 3 kg helyett mogyoró származékból csak évi 1 kg fogy, 600 ezer allergiás él. A jelek szerint az amerikai étkezési szokásokkal együtt terjed az allergia is. Lengyelországban az 1991-es rendszerváltás előtt ismeretlen fogalom volt, s 5 év alatt a nagy-britanniai szintre emelkedett a mogyoróra allergiások száma.

Nem mindenütt allergiásak az emberek a mogyoróra, s ennek okai között lehet az is, hogy Afrikában és Ázsiában főzik vagy sütik, egyedül Amerikában pörkölik. Kínában gyógyfüveket ajánlanak az allergiára, a nyugati világ gyógyszergyárai mogyoróspecifikus immunrendszer-elnyomó gyógyszereken dolgoznak. Mások szerint genetikailag módosított, allergénmentes mogyorót kellene termeszteni, de ilyen egyelőre nem létezik.

Az orvostudomány az emberi szervezet hozzászoktatásán fáradozik. Egyes nézetek szerint nem alakul ki mogyoróallergia, ha a gyerek fejletlen immunrendszere az anyaméhben és hároméves koráig nem találkozik az allergiát kiváltó anyaggal. Több egymástól független kutatás hatására 1998-ban a brit és az amerikai egészségügyi hatóságok azt tanácsolták, hogy a terhes és szoptatós anyák ne egyenek mogyorót, ám azóta felnőtt egy nemzedék, de nem csökkent az allergiások száma. A teljes mogyoró- absztinencia gyakorlatilag megvalósíthatatlan, többek között azért is, mert egy sor babakrém is tartalmaz mogyoró olajat.

Az ajánlásokat betartó szülők tán még ártottak is csemetéiknek, az allergén anyagok fokozatos adagolása ugyanis csak még érzékenyebbé teszi a szervezetet.

Elképzelhető, hogy nem a megvonás a helyes út. Rágcsálókon végzett kísérletek azt mutatták, hogy ha az állatok sokat fogyasztanak egy allergiát kiváltó táplálékból, megszűnik a túlérzékenység.

Gideon Lack (King's College London) és munkatársai e hónaptól kezdve 480 ekcémás és tojásallergiás csecsemő bevonásával kezd átfogó vizsgálatot, mivel a tapasztalatok szerint ennél a csoportnál alakul ki leggyakrabban mogyoróallergia). A kis társaság egyik fele egyáltalán nem kap mogyorót, a másik fele viszont annyit kap, amennyit csak meg bír enni. A kutatók 5 év múlva vizsgálják majd meg a hatást - írta a The New Scientist című folyóirat a honlapján.