szerző:
MTI

A kávé, s különösen annak koffeinmentes változata véd a cukorbetegség ellen. Erre a következtetésre jutottak a University of Minnesota kutatói, akik Iowa államban 28 ezer változó korban lévő hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemben 11 éven át - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

Mint kiderült, a vizsgált nők fele - 14 ezer hölgy - naponta 1-3 csésze kávét fogyasztott. Ami a vizsgálat többi résztvevőjét illeti, 6159-en egyáltalán nem fogyasztottak kávét. 5554-en napi 4-5 csészét ittak meg, míg 2875-en hatot vagy annál is többet.

A vizsgálat 11 éve alatt 1418 nőnél fejlődött ki úgynevezett II. típusú diabétesz, vagyis olyan cukorbaj, amely az idősebb korosztályt sújtja. E korképben a szövetek rezisztenssé válnak az inzulin iránt, s így képtelenek hasznosítani a vérben lévő glükózt.

Amikor az elfogyasztott kávé mennyiségét és a cukorbetegség kialakulását elemezték, kiderült, hogy azok az asszonyok, akik napi hat vagy annál is több csésze kávét fogyasztottak, csaknem negyedével (22 százalékkal) ritkábban betegedtek meg diabéteszben, mint azok, akik egyáltalán nem ittak feketét. Még kedvezőbb volt a statisztika azon nők esetében, akik a kávé koffeinmentes változatát preferálták: náluk a diabétesz kialakulásának kockázata 33 százalékkal volt alacsonyabb.

Ebből arra lehet következtetni, hogy a kávénak a diabéteszt megelőző hatása nincs összefüggésben a koffeinnel, hanem valamilyen más komponens függvénye.

Hogy a kávé mely összetevője és mily módon fejti ki e kedvező hatást, nem ismert. A kutatók, akik eredményeiket az Archives of Internal Medicine című folyóíratban publikálták, azt feltételezik, hogy az ismeretlen ágens a hasnyálmirigyet védi valamilyen módon a kedvezőtlen külső hatásoktól.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

A keringési bajok kockázatait harmadával csökkenti a kávé

Napi egy-három csésze kávé nem csak hogy nem árt a szívnek, de védelmet nyújt a keringési betegségek és a stroke ellen – derült ki amerikai kutatók által elvégzett, és most nyilvánosságra került vizsgálat meglepő eredményei nyomán.

hvg.hu Plázs

A kávé jó májzsugor ellen

Kutatók szerint a kávé fogyasztásával csökkenthető az alkohol okozta májzsugorodás kialakulásának kockázata – áll a Reuters hírében. Napi egy csészével 22 százalékban csökkenthetjük a rizikót, ám ez nem jelenti azt, hogy az orvosok erre hivatkozva kávét írhatnak fel a betegségre – jelezték a szakértők.