szerző:
MTI

Minden ötödik kozmetikai szerben rákkeltő nitrozamint talált a Bajor Egészségügyi Hivatal szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálatai során, és elsősorban a szempillafestékek és a szemceruzák érintettek nagy mértékben - jelentette a Der Spiegel című német hírmagazin online kiadásában.

Veszélyes szépség?
© sxc.hu
A mostani vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szempillafestékek, valamint a szemceruzák csaknem 40 százaléka tartalmazta ezt a vegyületet a bajorországi Oberschleißheim-ben lévő állami Egészségügyi Hivatal adatai szerint.

A nitrozamint igen erős mérgező hatása miatt csak technikailag elkerülhetetlen nyomokban tartalmazhatják a kozmetikumok. A szépségipar termékeibe szakértők szerint úgy kerülhetett a mérgező anyag, hogy a konzerváló eszközöket nem alkalmazták szakszerűen a gyártók. A piac ugyanis teljes mértékben nemzetközivé vált, ezért az importőröknek nincs minden esetben megfelelő információjuk a veszélyekről, olvasható a Spiegel online változatában.

A nitrátok lényegében nem mérgezők, de könnyen nitritté redukálódhatnak, amely a rákkeltő nitrozamin kiindulási anyaga lehet. Az anyagot konzerválásra használják. Korábban már a sörben, füstölt húsárukban mutatták ki a jelenlétét, a múlt század nyolcvanas éveiben a söriparnak technológiai módosításokat kellett végrehajtania, hogy csökkentse a sör nitrozamin tartalmát - olvasható a Der Spiegel honlapján.

MTI Világ

Rákkeltők a légfrissítők?

A háztartási illatosítók kiskereskedelmének azonnali betiltását követelik olasz fogyasztóvédők, mert szerintük a forgalomban lévő légdezodorok nem felelnek meg a környezetvédelmi előírásoknak, irritáló, allergiát okozó és rákkeltő anyagokat tartalmaznak.

Tech

Rákkeltő lehet az új kocsik szaga?

Fejfájást, hányingert és szédülést okozhatnak az új gépkocsik belső terében lévő vinil-és műanyageszközök által kibocsátott gázok, amelyek kémiai összetételüket tekintve több rákkeltő anyaggal is kapcsolatba hozhatóak – állapították meg ausztrál kutatók.

MTI Tech

Valóban rákkeltő lehet a vörös hús

Mindazok, akik 160 gramm, vagy annál nagyobb mennyiségű vörös húst (sertést, marhát, borjút) fogyasztanak naponta, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a későbbiekben vastagbélrákban, mint azok, akik 20 grammnál kevesebb ilyen húsfélét esznek naponta - állapította meg a témával kapcsolatban folytatott eddigi legátfogóbb vizsgálat.