szerző:
MTI

Egy hormontartalmú új "bőrfesték" a sejtek természetes festékanyag képzését serkentve napozás nélkül is tartós lebarnulást okoz, s ezzel az UV sugárzás ellen is védi a szervezetet.

Az amerikai bőrgyógyászok által kidolgozott, forskolin nevű növénykivonat a festék szemcséket termelő melanocita sejteket stimulálja. A készítményt egereken már sikeresen ki is próbálták.

A lebarnulási képességet egy "melanocita stimuláló" hormon szabályozza, amely a melanociták külsején található receptorhoz (MC1R) kötődik: ez utóbbi hiányzik a vörös hajú, fehér bőrű emberek szervezetéből, emiatt nem tudnak lebarnulni, és könnyebben kapnak bőrrákot.

John D'Orazio, a Kentucky egyetem munkatársa MC1R-hiányos, szőrtelenített egerekkel kísérletezett. Négy hetes forskolin kezelés hatására melanin festékszemcsék jelentek meg az egerek bőrében, és ezért az UV sugárzás kevésbé károsította őket. A kilenc kezeletlen egéren 11 tumor fejlődött, míg a kilenc kezelt egéren csak 6.

A kutatók nem végeztek még klinikai kísérleteket, de szerintük minden esély megvan arra, hogy a módszer emberekben is hatásos legyen.

A forskolin serkenti a melanin termelést, ezért a világos bőrű embereket is lebarníthatja, nekik is adva némi védettséget a napsugárzással szemben. A barnító krémekhez képest pedig a tartós barnulás nagy előnye, hogy nem mosódik le - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Bőrrák-hisztéria Amerikában

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia arra figyelmeztet: egyre gyakoribb a – járványként el nem ismert – bőrrákos megbetegedés az államokban. Minden ötödik amerikai bőrén jelentkezik daganatos elváltozás, a kockázat pedig megduplázódik, ha a beteg már túl van öt leégésen – áll a Mayo Clinic hírlevelének áprilisi beszámolójában. Az amerikaiak járványtól félnek, ám a szakemberek szerint erről szó sincs.

hvg.hu Tech

A génterápia hatásos lehet a bőrrák ellen

Két bőrrákban szenvedő embert mentettek meg a haláltól, saját immunsejtjeik genetikai módosításával. Az új eljárás kecsegtető, de még távol van attól, hogy kiforrott legyen.