szerző:
MTI

A hasábburgonya előpárolása a mikrohullámú sütőben jelentősen csökkenti a rákkeltő anyagok keletkezését a sütésnél - állapították meg török kutatók.

Mikrózva fogyassza!
© Dripnet
Az akrilamid nevű anyag rákkeltő hatását néhány esztendeje mutatták ki; ez az anyag különösen a nagy hőmérsékleten való sütésnél keletkezik.

A török kutatók először 10 és 30 másodpercnyi ideig tették be a krumplidarabokat a mikrohullámú sütőbe, és 850 watton mikrózták azokat, ezt követően napraforgóolajban 150 és 190 fok között sütötték és vizsgáltak az akrilamid képződését, a víztartalmat és a hőmérsékletet.

Ezt követően mikrózás nélkül sütötték ki a krumplit, és megállapították, hogy az elősütött krumpli 60 százalékkal kevesebb rákkeltő anyagot tartalmazott.

A kutatók szerint ezt az eljárást elsősorban az ipar hasznosíthatja, hiszen csak rövid ideig tart, és nagy mennyiségben is használható.

Amióta 2002-ben fölfedezték az akrilamidot, a kutatók folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek révén megakadályozható ennek az anyagnak a keletkezése. Az akrilamid már 120 Celsius-fokon létrejöhet, de 170 foktól ugrásszerűen megnövekszik a jelenléte- olvasható a wissenschaft.de című német internetes lapban.

hvg.hu Világ

Reklámtilalom a hamburgerre és a hasábkrumplira

Betilthatja a hamburger és a hasábburgonya reklámokban való szerepeltetését az Európai Unió. A közösség a gyermekek körében megfigyelhető egyre vészesebb elhízásnak kíván ily módon hadat üzenni.

Kult

Félelemkultúra: kóla, puska, sültkrumpli

Michael Moore, az idén Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmes két sérült gyerekkel, akiket a Columbine középiskolában zajlott vérengzésben lőttek meg 1999-ben, elmegy a K-Mart áruházlánc központjába, hogy feltegyék a kérdést: felhagy-e végre a cég a lőszerek árusításával? S láss csodát, a szupermarketlánc meghozza a döntést: igen. Ilyen egyszerű volna?