szerző:
hvg.hu

A szellemek és egyéb parajelenségek létezése az emberiség kezdete óta sokakat foglalkoztat, miközben az önmagát racionális lénynek vallók többsége zsigerből elutasítja a szellemek létezését, és különösen szkeptikus az ezzel foglalkozó kutatásokkal szemben.

A tudomány és a technológia fejlődésével olyan parajelenségeket rögzítettek fényképen, melyekről sikerült bizonyítani, hogy nem manipulált képek, de a keletkezésük körüli egyéb körülményeket bizonytalanság övezi. Ma már számos komoly újságíró, kutató és tévéműsor foglalkozik rendszeresen vagy kizárólag a szellemekkel, s akkor még nem is beszéltünk az interneten fellelhető tetemes mennyiségű szellemvadász-irodalomról.

A theknightshift.blogspot.com című blog szerzője, Christopher Knight összegyűjtött majd egy tucat „szellemet ábrázoló” képet. Azt a kedves Olvasó belátására bízzuk, hogy mennyire hitelesek ezek a képek, melyekért szerkesztőségünk felelősséget nem vállal.

10. A Raynham palota „barna hölgye”

Az angliai Northfolkban, 1936-ban készített képet a Country Life című újság két fotósa jegyzi. A Raynham Palota régóta ismert, úgyis, mint az 1726-ban elhunyt Lady Dorothy Townhend szellemének lakhelye. A hölgy szellemét évtizedek alatt számos alkalommal vélték látni, miközben az lefelé sétál a palota lépcsőjén. A Country Life fotósai is épp egy ilyen pillanatot örökítettek meg. Ez az egyik leginkább elfogadott és hitelesnek ítélt fénykép, melyet szellemről valaha készítettek.

9. A Hampton Kastély szelleme

A London melletti Hampton kastélyában – mely VIII. Henrik egyik kedvenc tartózkodási helye volt, aki miatt Boleyn Anna máig fej nélkül kísért a londoni Towerben — nyitva találtak egy tűzajtót, melyet elvileg senki sem nyithatott ki, mert az épületben kizárólag a biztonsági emberek tartózkodtak. Az őrök, amikor visszanézték a biztonsági kamerák felvételeit, a képen látható alakra lettek figyelmesek. A kastély személyzete megesküdött, hogy nincs közük a szellemhez, olyan kosztümük sincs, mint amelyet a képen látható alak visel. Az eset 2003 decemberében széles körben ismertté vált.


8. A Newby templom szerzetese


K. F. tiszteletes készítette ezt a képet, Angliában, new yorkshirei templomának oltáráról. Miután szakértők az eredeti képet és annak negatívját is alaposan ellenőrizték, egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy nem történhetett dupla exponálás, és mesterségesen sem manipulálták a képet. A lekapott „dolog” kilenc láb magas, de senki semmilyen bizonyítékkal nem szolgált arról, hogy valaha ilyen magas szerzetes szolgált volna a templomban. Ki vagy mi lehet az a képen? Fények játéka lenne? Mindenesetre túl hátborzongató ahhoz, hogy erről a listáról lemaradjon.

A cikk második része (Oldaltörés)

7. Az ágyhoz kötött fiú

Ez a kép a L.E.M.U.R. weboldalon található. A képet 1999-ben készítették a Georgia állam-béli Dahlonega városában, a Historic Worley B&B szállóban. A kép, mely egy ágyon fekvő figurát ábrázol, négy évig nem kapott komolyabb nyilvánosságot. A szellemről azt feltételezik, hogy egy ifjú férfié, aki az 1830-as években a szálloda ágyában halt meg, miután egy vonat alá szorult, ahonnan kimentették. A L.E.M.U.R. oldalán fellelhető egy kép, amely a fiatalembert ábrázolja, még életében — összehasonlítás végett.


6. Freddy Jackson visszatérése


Az amerikai légierő gépész-szerelője az első világháború idején a H.M.S. Daedalus anyahajón szolgálta repülőszázadát. Freddy Jacksont egy repülőgép propellere ölte meg. Két nappal később a repülőszázadról készült csoportképen mégis megjelent a halott szerelő, parancsnoka válla felett. Arcát századának tagjai felismerték.

5. Kedvenc fotel

Emlékeznek Archie Bunkerre, aki kedvenc ülőalkalmatosságához annyira ragaszkodott, hogy soha senki mást nem engedett beleülni? Nos, Lord Combermerenek semmi köze az öreg Archie-hoz. Miután ugyanis halálra gázolta egy lovas szekér 1891-ben, egy fotós felállította gépét a nemes úr könyvtárában, mialatt a teljes személyzet és a háziak a négy mérföldre lévő temetőben búcsúztatták a Lordot. Mikor aztán előhívták a lemezt, azonnal kivehetővé vált a karosszékben ülő Lord alakja, akit a személyzet egybehangzó állítása szerint éppen kedvenc olvasószékében „örökítettek meg”.

4. Potyautas a hátsó ülésenMable Chinnery 1959-ben anyja sírját látogatta meg, ahogy azt minden anyjához ragaszkodó, odaadó lány teszi. Készített is néhány képet a sírról, majd gondolván egyet megfordult, és az anyósülésen egyedül várakozó férjét is lefényképezte. Amikor azonban a filmet előhívták, a felvételen megjelent a hátsó ülésen helyet foglaló szemüveges ember alakja. Chinnery asszony megesküdött rá, hogy a potyautas a hátsó ülésen nem más, mint az anyja, akinek sírját látogatta. A férj, és a válla mögül a hátsó ülésről figyelő anyós akár egy vicc kezdete is lehetne.

A cikk harmadik része (Oldaltörés)

3. Mit szeretnél a saját sírkövednél?


Ike Clanton ugyanannak a családnak a leszármazottja, mely valaha „kitermelte” a Clanton bandát, amely az O.K. Corral tűzpárbajban vált híressé. Ike olyannyira büszke őseire, hogy a sztoriról saját weboldalt üzemeltet. 1996-ban egy barátjáról készített korhű képet kalapban, colttal, western csizmában a tombstone-i Boothill temetőben, s a háttérben felbukkanó figura kapcsán esküszik, hogy senki nem tartózkodott a kihalt sírkertben, amikor a kép készült. Később megpróbáltak fényt derítenni arra, hogyan kerülhetett a rejtélyes alak a képre, de kiderült, hogyha valaki a képen látható helyre állna, nem lehetne olyan fotót elsütni, melyen ne látszanának a figura lábai. Clanton állítása szerint azelőtt nem hitt a szellemekben, a kép azonban meggyőzte őt. Annyira gyakoriak a szellemekkel összefüggésbe hozott jelenségek a környéken, hogy ezekről Clanton két éve külön weboldalt készített.

2. „A tenger pedig habjaiból kivetette a hullákat”


Az S.S. Waterfront tankhajó személyzetének két tagját, James Courtney-t és Michael Meehant 1924-ben, az egyik tárolótartály tisztítása közben mérges gázok ölték meg. A tanker legénysége a New Yorkból a Panama-csatorna felé vezető útjuk során, a mexikói partok közelében a tengerbe dobta a két matróz tetemét. Mindez december 4-én történt. Másnap az egyik első tiszt látni vélte a két matróz arcát a vízen, majd a következő napokban a teljes legénység, beleértve a kapitányt is, többször látta az arcokat, amint felbukkannak és eltűnnek a habokban. Miután New Orleansba értek, és elmesélték a történteket feletteseiknek, azok javaslatára fényképezőgéppel felszerelkezve ismét elhagyták a kikötőt. Keith Tracy kapitány hat képet készített a szellemekről, majd elzárta a készüléket és a new york-i dokkolásig senki nem is nyúlt ahhoz. Az előhívott hat kép közül ötön semmi nem látszott, a hatodikon azonban egyértelműen kirajzolódott a két elhunyt matróz orcája. A kutatók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy a képet módosították volna, esetleg trükkfelvételről lett volna szó. Amikor a hajó új legénységet kapott, a szellemek nem jelentek meg többé.

1. A piromán kislány legendája


Több mint egy évtizede, 1995. november 19-én az angliai Shropshire megye Wem településén kigyulladt és porig égett a városháza. Miközben a tűzoltók a lángokkal küzdöttek, egy, a városházával szemben élő lakos, Tony O’Rahilly teleobjektíves gépével készített néhány dokumentum értékű képet. Az egyik fotón a lángok előtt az erkélyen egy kislány alakja látható, mely jól kivehető. A képeket és a negatívokat egy fotószakértő hitelesítette és megállapította: „a negatív egy az egyben az előhívott kép fordítottja, mindenfajta módosítást kizártnak tartok”. De mit keres egy szellem-kislány az égő ház erkélyén? Nos, 1677-ben Wem városának számos fa épületét elpusztította egy hatalmas tűz. A legenda szerint a tüzet egy 14 éves kislány,  Jane Churm okozta gondtalanságával: feldöntött egy égő gyertyát. A lány sok áldozattal együtt elpusztult a tűzvészben, s szelleme állítólag azóta is kísért a környéken.

MTI Tech

Tavaszi kísértetvadász-tanfolyam

Kísértettanfolyam keretében tudományos módszerekkel vizsgálhatják a hallgatók, hogy léteznek-e szellemek egy ódon angliai kastélyban tavasszal sorra kerülő kurzuson.