szerző:
MTI

A régi népi bölcsesség, amely szerint hidegvérrel - pontosabban hideg vérrel - tovább lehet élni, szó szerint is igaz - bizonyították be amerikai, svájci, olasz és francia kollégáikkal közösen.

Bruno Conti neurológus (Scripps Research Institute, USA) és csoportja egy speciális gén túlzott kifejeződésével elérte, hogy az agy hőérzékelő központja körüli idegsejtek túlfűtődjenek, s a visszaszabályozás következtében a genetikailag módosított egerek testhőmérséklete 0,3-0,5 Celsius-fokkal a szokásos alá essen.
 
A kutatók a Science című amerikai tudományos folyóiratban arról számoltak be, hogy a szokásosnál hidegebb testtel élő hímek 12, a nőstények 20 százalékkal tovább éltek.
 
Az élőlények testhőmérsékletének állandóságáért a gerinceseknél az agy hipotalamusz része felel. Ez az agyterület az emlősöknél a legfejlettebb. Az egerek hőszabályozását úgy sikerült becsapni, hogy elérték: a hőemelkedést, amely a génmódosítás folytán csakis a közeli sejtek mitokondriumaiban zajlott le, az egész test hőmérsékletének emelkedéseként értelmezte a hipotalamusz, amely ezért a testhőmérsékletet 0,3-0,5 fokkal alacsonyabbra állította.
 
Az egerek annyit ehettek amennyit akartak, és normális társaikkal azonos kalóriamennyiséget fogyasztottak, tehát hosszabb életük nem a csökkentett kalória bevitel következménye volt - ismertette a Science című folyóirat cikkét az elementy.ru című orosz tudományos hírportál.
MTI Tech

A magas IQ lehet a hosszú élet záloga

Közkeletű vélemény szerint az emberek egészségi állapotában megmutatkozó különbségek társadalmi helyzetükkel és jövedelmükkel függnek össze, ám brit kutatók szerint a magas(abb) IQ a hosszú élet záloga.

hvg.hu Plázs

Zöld tea, a hosszú élet titka

Egy, több mint negyvenezer önkéntes bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok, akik sok zöld teát isznak, tovább élnek, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán fogyasztják ezt az italt.

MTI Itthon

A vörösborban a hosszú élet titka?

Pécsi kutatóknak az országban elsőként sikerült feltárni a vörösbornak a szívre és érrendszerre gyakorolt kedvező hatásának folyamatát, és megállapítani: a piros szőlő héjában található transz-rezveratrol elnevezésű polifenol gátolja a DNS körüli fehérjék károsodását.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.