szerző:
hvg.hu

A szigetország hölgyei körében egyre nagyobb számban tűnik fel egy titokzatos betegség, amelynek eredményeképpen a nap 24 órájában izgalmi állapotban vannak, s akár egy érintés is elég, hogy eljussanak a csúcsra. Bár elsőre irigylésre méltónak tűnik, ez a tünet sokszor kellemetlen helyzetbe hozza őket.

A sorozatos orgazmus inkább átok, mint áldás
© sxc.hu
„Ha csak megérinti a vállamat egy férfi, máris majdnem elájulok” – nyilatkozta egy nő a Shukan Post című hetilap. „Még akkor is reagál a testem, amikor kimegyek a mosdóba. Egy kicsit már félek saját magamtól.”

„Felszálltam a vonatra az egyik nap, és amint elindultunk, éreztem, hogy a vér a testem egy bizonyos pontja felé áramlik” – tette hozzá egy másik „beteg”.

„Annyira jó volt, hogy majdnem nyögdécselni kezdtem. Amikor mindenki benyomult a kocsiba, már egyenesen elviselhetetlen volt.”

„Még a mobiltelefonom vibrálása is elég ahhoz, hogy elveszítsem a fejem” – mondta egy harmadik.

A Shukan Post értesülései szerint ezek a hölgyek az állandó szexuális izgalom szindrómában (PSAS – Persistent Sexual Arousal Syndrome) szenvednek. A tünetegyüttes a legkisebb lökésre, rázkódásra is orgazmust okoz, függetlenül attól, hogy a szexre gondolnak-e, vagy sem. Ezek a gyönyörhullámok nem csak időről-időre, hanem folyamatosan, akár napokon, vagy heteken keresztül. Az egyik érintett arról számolt be, hogy 300 orgazmusa volt egyetlen nap leforgása alatt.

A PSAS-t először Dr. Sandra Leiblum dokumentálta az Egyesült Államokban. Hideo Yamanaka, a tokiói Toranomon Hibiya Clinic munkatársa szerint a betegség idegrendszeri rendellenességből kifolyólag alakulhat ki.

„Normális esetben szexuális stimuláció szükséges az orgazmus kialakulásához” – magyarázta a doktor a Shukan Post-nak. „Ezzel a tünetegyüttessel azonban mindenféle külső behatás nélkül érik el a csúcsot. Ezt alighanem egyes idegpályák rendellenes működése okozza.”

Dr. Leiblum szerint a szindróma jellemzően a menopauzát követően jelentkezik, a 40-es, 50-es éveikben járó hölgyeknél, akik hormonkezelésen estek át. Azonban hozzátette, hogy a 30-as éveiket taposó nőknél is megjelent a PSAS, ezért egyelőre nem körülhatárolható, hogy pontosan milyen körülmények szükségesek a kialakulásához, főleg, mert sok érintett szégyelli bevallani ezt az állapotot.

A PSAS nem összetévesztendő a szexfüggőséggel, főleg, mivel a sorozatos orgazmusok igen kimerítőek, s sokszor akár fájdalmasak is lehetnek. Számos, a szindrómától szenvedő nő az öngyilkosság gondolatával is eljátszott, ezért az orvosok szerint fontos, hogy akinek hasonló tünetei vannak, minél hamarabb forduljon szakértőhöz. 

Panoráma Tech

Lefogyás után jobb a szex

A fogyás jó hatással van a szexuális problémák megoldására – derítették ki Vancouverben dolgozó tudósok.

MTI Tech

A nők orgazmusánál kikapcsol az agy egy része

Orgazmus közben a nő agyában „kikapcsolnak" azok a központok, amelyek a félelemérzetért és a szorongásért felelnek, valamint a fegyelemmel összefüggő területek – állapították meg hollandiai orvosok.

Hirschler Richárd Vélemény

Amikor már óvtak a szex túladagolásától

Az 1981. augusztus 15-ei keltezésű szám egyik cikke óvott a szex túladagolásától - a reklámban. A szenet viszont túladagolták: a címlap a szén reneszánszára utalt. Akkor még senki sem gondolta volna, hogy alig tíz év múlva 26 millió tonna helyett csak 11 milliót termel a magyar szénbányászat. A gazdaság már akkor sem volt egyensúlyban, az embereknek volt képük többet fogyasztani, mint amennyit a terv előírt. A Tesco államtitokként kezelte a külföldre szerződött szakértők számát s keresetét, a jövő irodájába pedig több zsebszámológépet álmodtak a szakemberek.

MTI Tech

Szex a világűrben – nem megy

Az űrszex, már ha megvalósítható lenne, forróbb és verejtékesebb, mint a földi, mivel a súlytalanság miatt a testmeleg nem oszlik el, a test jobban izzad, és a légtérben megmaradnak a belőle származó vízcseppek - írta a La Repubblica című olasz napilap.