szerző:
hvg.hu

Elég a randevú előtt bevenni a brit tudósok által, most bejelentett férfi fogamzásgátló tablettát, mely néhány órán át hatékonyan gátolja a teherbe ejtést, s azután azonnal visszaadja a nemzőképességét.

Biztonságos fogamzásgátlás hormonok nélkül
Az új megoldás különösen nagy népszerűségre tehet szert, hiszen a többi, fejlesztés alatt álló férfi fogamzásgátló tabletta nagyobb hormondózist tartalmaz, illetve rendszeresen kell szedni őket. A nők is jobban bízhatnak az esemény előtti tablettában, mert a férfiaknak nem kell naponta odafigyelni a tabletta bevételére.

A hormonmentes tabletta ötletét, két már használatban lévő gyógyszer ihlette, s emiatt a tudósok remélik, hogy öt éven belül sikerül is piacra dobni az új terméket. Az új tabletta megváltoztathatja a családtervezési szokásokat, azzal, hogy a megosztja a védekezés felelősségét. A megoldás kritikusai szerint ellenben, a férfiakból hiányzik a terhesség-megelőzéshez szükséges motiváció, mely megnehezíti a nők helyzetét, hogy megbízzanak a férfiakban ezen a téren.

Más típusú, korábbi fejlesztési stádiumban lévő férfi fogamzásgátlók hormon alapúak, és az agyat igyekeznek úgy „átverni”, hogy az kikapcsolja a spermiumtermelést. Ezek jellemzően injekció, tapasz vagy hormonadagoló beültetésével fejtik ki hatásukat.

A londoni King’s College szakértői által fejlesztett megoldás tabletta formátumú, és megóv az ejakulációtól. Naponta, vagy az együttlét előtt néhány órával egyaránt bevehető akárcsak a női tabletták.

A készítmény nincs hatással a szexuális teljesítményre, s a hormonmentesség okán, mihelyt a férfi felhagy a szedésével, azonnal visszatér a nemzőképesség. A fejlesztést vezető Dr. Nnaemeka Amobi szerint „a hormonmentes férfitabletta akkor és ott véd ahol épp szükséges”.

Dr. Christopher Smith társkutató szerint: „ha valaki hónapokig szedi a tablettát, és egyszer csak úgy dönt, nem kíván többé védekezni, az utolsó tabletta bevétele után úgy tér vissza a nemzőképessége, mintha gombnyomásra működne”.

A tabletta ötlete abból a megfigyelésből ered, hogy némely skizofrénia és magas vérnyomás elleni készítmény megóv az ejakulációtól. Természetesen ezek a szerek - az olyan mellékhatások miatt, mint az álmosság vagy a szédülés - nem alkalmasak fogamzásgátlásra. Miután rájöttek hogyan gátolják a spermiumok kilökődését ezek a gyógyszterek, a londoni tudósok a mellékhatásokat kiküszöbölő tablettát alkottak. A laboratóriumi teszteken már túl van a készítmény, s nemsokára megkezdődik a szer "próbaüzeme" emberekkel is.

Jelenleg ha a férfiak maguk szeretnének a fogamzásgátlásról gondoskodni, igen korlátozott a lehetőségek száma, az óvszeren kívül, a sperma-vezeték elkötése vagy a teljes önmegtartóztatás jöhet szóba.

A legismertebb brit fogamzásgátlás specialista, John Guillebaud professzor briliánsnak titulálta a férfitabletta ötletét. Szerinte az erőssége abban van, hogy hormonális behatás nélkül véd, s így a hormonok esetében jelentkező mellékhatások, mint a hőhullámok és a hangulatváltozás sem jelentkezik a szedés során.

Amennyiben beválik a módszer, hatalmas hasznot hozhat a King’s College-nek, mely a felfedezés jogainak birtokosa. Összehasonlításképp a női fogamzásgátló tabletták eladásból évi 21 milliárd fontos bevétel származik világszerte.