szerző:
MTI

Az érrendszeri betegségeket hanghullámokkal kezelő orvosi műszer kifejlesztéséért Nashwan Khaled lett az idén az év feltalálója Magyarországon; az elismerést hétfőn adták át Budapesten.

A jemeni származású, 16 éve Magyarországon élő pécsi orvos szerkezete szerepelt a hazai feltalálók munkái közül a legsikeresebben az idei nemzetközi találmányi kiállításokon, ezért érdemelte ki ő a vándorserleget, és az első helyezettnek járó elismerést - mondta a Magyar Feltalálók Egyesületének (MFE) főtitkára.
 
Vedres András kifejtette: az idén kilenc nemzetközi találmányi kiállításon - például Szöülban, Moszkvában, Párizsban - összesen 70 téma bemutatásával szerepeltek magyarok, és 79 díjat sikerült elnyerniük. Az év feltalálója-díj nyertese három helyszínen is aranyérmet kapott.
 
Az MFE főtitkára, akit májusban négy évre választottak meg a 83 tagországot tömörítő Nemzetközi Feltalálók Egyesületének elnökévé, a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország az európai uniós államok között átlagon felüli teljesítménnyel szerepel a találmányok hasznosításában. Szemben az átlagos 5-10 százalékkal, a Magyarországon feltalált új tárgyak 20 százalékát sikerrel hasznosítják - hangsúlyozta.
 
Vedres András hozzátette: a "találmányi marketing üdvös eredménye" mellett nem szabad elhallgatni azt a szomorú valóságot, hogy Magyarország az új találmányok számát tekintve világviszonylatban a fejlődő országok mellett szerepel.
 
Míg az 1980-as években évente 500 találmányt jegyeztek be Magyarországon és 30-at Dél-Koreában, addig 2006-ban itt 69 volt a találmányok száma, a távol-keleti országban pedig 1800 - mutatott rá.
 
Nashwan Khaled, aki az idei hazai díjazottak között - például egy aerobik-roller, egy papírbili, egy, a gyermekek számára készített gyógycipő és egy mobil hulladék-feldolgozó készülék feltalálója előtt - első helyezést ért el, elmondta, a perifériás érszűkület kezelésére szolgáló találmányát három éve használják a magyar betegek gyógyítására.
 
Több száz beteget kezeltek már eddig is az ország kilenc helyszínén lévő érszűkület-terápiás centrumban a találmánnyal, amely a különféle hanghullámok speciális mozgásával gyógyítja a sérült szerveket - tette hozzá, jelezve: 25 millió forintot érő készülékére már külföldről is van érdeklődés.
 
A sajtótájékoztatón megjelent Nashwan Khaled egyik egykori betege is, aki a helyszínen mondott köszönetet azért, hogy elmúltak panaszai. A nyugdíjas tanár az elmondta, hogy négy alkalommal kezelték az ultrahangos készülékkel, ez elég volt ahhoz, hogy újra fájdalom nélkül tudjon járni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!