szerző:
hvg.hu

Számítógépes biztonsági elemzők szerint elképzelhető, hogy egy új internetes féreg terjed a népszerű Skype internetes telefonszoftveren keresztül.

Egyelőre bizonytalan
a féreg megítélése
A Websense elemző cég szerint a vírus a Skype csevegési (chat) funkcióját használja ki. A felhasználók kapnak egy írott üzenetet, amelyben arra kérik őket, hogy töltsenek le egy sp.exe nevű állományt. Ez a fájl egy trójai vírus, amely jelszavak begyűjtésére specializálódott. Ha elindítják, egy másik alkalmazást is elindít, amelynek segítségével sokszorosítja magát.

Az első fertőzött PC-ket a Távol-Keletről jelentették, elsősorban Dél-Koreából – olvasható a Websense blogján. Az elemző cég szerint egyelőre még kutatják a kártevő pontos eredetét.

Nem minden biztonsági cég ért egyet a Websense-zel. Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási vezetője szerint a cég megvizsgálta a féregből beszerzett mintát, s úgy találták, hogy az nem a Skype-ot célozza.

„Ami biztos, hogy nem várható féregjárvány a Skype hálózatán keresztül” – mondta Hypponen az InfoWorld.com-nak. „Figyelemmel kísérjük a szituációt.”

A SANS Internet Storm Center szerint érkeztek hozzájuk olyan információk, melyek szerint új féreg terjed a Skype üzenőszoftverén keresztül, azonban egyelőre további adatokra várnak a vírussal kapcsolatban.

A Websense szerint a szóban forgó állományt az NTKrnl Secure Suite Packer programmal kódolták, amely egyénivé változtatja a fájlokat a különböző érzékelő szoftverekkel szemben. Az elemző cég hozzátette, az az oldal, amelyen a kód eredetileg megtalálható volt, ma már nem létezik.

hvg.hu Tech

A felére esett vissza a Skype piaci részesedése

Az ingyenes internetes telefonálási lehetőséget kínáló cég komoly gondok elé nézhet, ahogy egyre több internetszolgáltató kínálja az IP-alapú telefont a különböző szélessávú csomagjai részeként.

hvg.hu Tech

A dekóder és a modem után a Skype a legismertebb

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését – mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb 1500 fős reprezentatív mintán végzett infokommunikációs kutatása.

hvg.hu Tech

Több mint négymilliárd dollárra perlik a Skype-ot

A Morpheus fájlcserélő rendszer fejlesztője a StreamCast Networks beperelte az internetes telefoncég tulajdonosát, az eBayt, mondván, hogy a szoftver készítői az ő technológiájukat alkalmazza programjukban.

MTI Tech

Ingyenes webtévé a Skype fejlesztőitől

A Skype internetes telefonhálózat és a Kaaza fájlmegosztó alkalmazás fejlesztői, Janus Friis és Niklas Zennstrom ingyenes onlinetévé-szolgáltatáson dolgoznak, amely a tervek szerint 2007-ben jelenik meg - adta hírül a Reuters brit hírügynökség a Financial Times (FT) című nemzetközi gazdasági napilap cikke alapján.

hvg.hu Tech

Tévére váltanak a Skype alapítói

Minden jel szerint újabb nagy dobásra készülnek a Skype alapítói. Niklas Zennstrom és Janus Friis miután szétrombolták a zenekiadók és a telefontársaságok egyeduralmát, most a televízióra vetettek szemet.