szerző:
MTI

A politikai aktivistáknak szánt oldalra felkerülő értesülések a feladó kilétét titokban tartva terjeszthetők a WikiLeaks elnevezésű új szolgáltatás útján.

Az oldal létrehozói elsősorban politikai aktivistákra gondoltak, és céljuk az, hogy a másként gondolkodó embereket, újságírókat ne lehessen börtönbe dugni azért, mert elektronikus levélben érzékeny iratokat, értesüléseket továbbítanak.

weblapot alkotói elsődlegesen Kína, Oroszország, és Eurázsiában, a Közel-Keleten és a Szahara alatti Afrikában sokfelé létező elnyomó rezsimek lakóinak szánják, de nem korlátozzák, bárki a világon kiteregetheti rajta a kormányok vagy nagyvállatok szennyesét.
   
A szokásos elektronikus levelek és információk forrása kinyomozható, mert a továbbított adatcsomagokban benne van annak számítógépnek a világhálós címe (IP), ahonnan érkezett. Hogy mégse lehessen kinyomozni a forrást, WikiLeaks egy névtelenséget biztosító összeköttetési módszert használ, az úgynevezett Onion Router (Tor) protokollt. Itt a nyomokat úgy mossák el, hogy az információ titkosítva vándorol sok kiszolgáló között: Bruce Schneier kaliforniai titkosítási szakértő a megoldást egy emberekkel zsúfolt szobához hasonlítja, ahol a tömeg lezárt borítékokat cserélget, és kideríthetetlen, hogy azokat ki indította útnak.
   
Ben Laurie londoni számítógépes biztonsági szakértő viszont azt mondta: nem bízná az életét a Tor rendszerre, mert azt a múltban már feltörték, és bár azóta folyamatosan javítgatják, biztosan vannak gyenge pontjai.
   
Az, hogy a WikiLeaks csapata nem korlátozza, mi hozható nyilvánosságra a lapon, Steven Aftergood , az Amerikai Tudósszövetség (Federation of American Scientists) képviselője szerint annyit tesz, hogy a felkínált névtelenséget rossz célokra is lehet majd használni: el lehet árasztani az oldalt pornográfiával, vagy például bosszúból elhelyezett kitalációkkal. A Wikileaks védelmezői szerint viszont a hamisítványokat azonnal felismeri a többi felhasználó, aki szabadon fűzhet megjegyzéseket a látottakhoz.
   
A WikiLeaks ugyanazt a nyílt forráskódú programrendszert használja majd, mint a Wikipedia internetes lexikon, de a két rendszer között nem lesz kapcsolat. Alkotói egyelőre tesztelik a szoftvert, s igyekeznek pénzt összeszedni az üzemeltetéséhez, hogy februárban beindíthassák - adta hírül a New Scientist című angol tudományos lap.
Média

Wikipedia: Össznépi kezdeményezés

Az olvasók által is szerkeszthető internetes lexikon, a Wikipedia dinamikus fejlődése az internetpiac nagyágyúinak figyelmét is felkeltette.

Média

Wikipédia: szerkesztési háborúk az interneten

Lehet-e tárgyszerű és semleges egy olyan lexikon, amelynek szócikkeit bárki bármikor szerkesztheti? A Wikipedia internetes tudástár készítői szigorú normarendszer betartatásával próbálkoznak, mégis napirenden vannak a szerkesztési háborúk, a magyar változat - a Wikipédia - fennállásának legnagyobb válságát éli át.

hvg.hu Tech

A Wikipedia és a Yahoo! együttműködése

Az ismert keresőmotor különleges szolgáltatással bővül. A jövőben a felhasználók az internetezők által szerkesztett Wikipedia online enciklopédia tartalmához is hozzáférhetnek a portálon keresztül.

hvg.hu Tech

A Wikipedia segítségével okosabb gépek készülhetnek

A Wikipedia segítségével a Technion kutatóintézet tudósai olyan metódust fejlesztettek ki, mellyel a számítógépeket „okosabb működésre” bírhatják, az emberek gondolkodásához hasonló józan ésszel és az összefüggések meglátásának képességével ruházva fel azokat.

MTI Világ

Riválist kap a Wikipedia

Rivális enciklopédiát indít be a Wikipedia, a legnagyobb és legnépszerűbb internetes lexikon egyik alapítója, mert több "profizmust" szeretne látni az ismeretterjesztés eme új lehetőségében.

Vélemény

Politikai csatározások a magyar Wikipédiában

A jelenleg körülbelül 38 ezer szócikket tartalmazó magyar Wikipédia gyors növekedése ugyanabból fakad, amiből kétséges megbízhatósága: más nyelvű társaihoz hasonlóan bárki szerkesztheti. A többnyire a dilettantizmus jegyeit mutató lexikon jó szándékú munkatársai nem tudják megakadályozni, hogy néhány szélsőséges politikai nézeteket valló szócikkíró ne kompromittálja az amúgy hasznos kezdeményezést.