szerző:
euractiv.hu

Furcsa, a jogszerűség határát súroló módját választotta politikai hirdetéseinek közzétételére a Belgiumban működő francia nacionalista párt: több közszereplő nevét „megvásárolta” a Google AdSense szolgáltatásán keresztül, s e nevekhez kapcsolta politikai tartalmú üzenetét.

A Force Nationale a legutóbbi helyhatósági választásokon legalább 10 ezer eurót költött internetes hirdetésre. A párt több mint 600 kulcsszót „vásárolt meg” a Google AdSense szolgáltatásától. A szavak többnyire a belga politikával voltak kapcsolatosak, s a fizetett hirdetések akkor jelennek meg egy elkülönült helyen a Google keresőoldalon, amikor a felhasználó az adott szóra keresett rá.

Ez a hirdetési módszer egyes jogászok szerint a törvényesség határát súrolja, főleg akkor, ha személyiségi jogot is sért.

A párt az egyik belga szocialista politikus nevét is bevonta „hirdetési portfóliójába”, s ezért az érintett jogi eljárást kezdeményezett neve törvénysértő használata miatt. Keresetében kérte a bíróságot, hogy az rendelje el a személyiségi jogait sértő reklámozás megszüntetését és ítéljen meg 2500 euró kártérítést minden egyes óráért, amely alatt nevét a hivatalos felszólítás után is jogtalanul „használják”.

Más közéleti személyiségek nevét is igénybe vették a reklámkampány során, de a többiek nem reagáltak az őket ért sérelemre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!