szerző:
MTI

Kiosztották a Jedlik Ányos-díjakat kedden a Magyar Szabadalmi Hivatalban. A díjat a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére a Magyar Szabadalmi Hivatal elnökének kezdeményezésére 1996-ban az ipari és kereskedelmi miniszter alapította.

Jedlik Ányos-díjban részesült Faigl Ferenc vegyészmérnök, a kémiai tudomány doktora, a BME vegyészmérnöki és biomérnöki kar szerves kémiai technológia tanszékének egyetemi tanára, Havasi János okleveles villamosmérnök, a Magyar Szabadalmi Hivatal védjegy és mintaoltalmi főosztályának helyettes vezetője, Hidvégi Máté biológus mérnök, a kémia habilitált doktora, a kémiai tudomány kandidátusa, a Biromedicina Első Magyar Rákkutatási Részvénytársaság elnöke, Sipos József okleveles gépészmérnök, magyar és európai szabadalmi ügyvivő, Vedres András okleveles vegyész, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára, a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) elnöke.
HVG Hetilap

A feltaláló iránytűje

Egy 2005-ös felmérés szerint az EU polgárainak több mint 80 százaléka nélkülözhetetlennek tartja a fiatalok tudományos érdeklődését jövőbeli jólétünk garanciájaként. Ugyanakkor csak 15 százalékuk gondolja úgy, hogy a tudományok iskolai oktatása megfelelő lenne. A tudomány a mai iskolában sokszor puszta adathalmazként jelenik meg.

hvg.hu Tech

Feltalálták a láthatatlanságot

A láthatatlanná tévő köpenyekről, az UFO-k tökéletes álcázási technikáiról már gyermek- és tinédzserkorunk irodalmi- és filmélményeiből értesültünk, s magunkba szívtuk a vágyat, hogy időnként bárcsak mi is tökéletesen rejtve maradhatnánk. A láthatatlanság iránti vágy azonban nem csak a magunkfajtákat járja át. A katonákat az ilyesmi, ha lehet, még sokkal jobban érdekli. Hát most feltalálták a láthatatlanságot. És ez nem mese többé.

MTI Tech

"Rosszhiszemű szélhámos a vízüzemű motor feltalálója"

"A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) soha nem adott pozitív szakvéleményt gróf Spanyol Zoltán vízzel működtethető robbanómotorok megalkotására alkalmas szabadalmáról" - közölte Hartlein Károly, a BME Fizikai Intézet mérnöke.