szerző:
hvg.hu

Az IDC nemrég közzétett adatai szerint a térségben tavaly eladott digitális fényképezőgépek száma közel 23 százalékos emelkedéssel megközelítette a 7 millió darabot, és az idén is stabil növekedés várható. A technológiai fejlődés és a verseny az árakat ezzel szemben minden eddiginél alacsonyabb szintre szorította, így a gyári árbevétel mintegy 4 százalékkal, 1,65 milliárd dollárra csökkent.

„A zuhanó árak mind a piaci árbevételt, mind pedig a technológia terjedését jelentős mértében befolyásolták a régió egész területén” – mutatott rá Nyikolaj Grigorov, az IDC CEMA vezető elemzője. „Az alsó három árkategóriában tavaly több mint duplájára nőtt az eladott darabszám, és ezzel párhuzamosan az 5 MP felbontású eszközök helyett a 6 megapixeles gépek kerültek a népszerűségi lista csúcsára.”

Az árnyomás különösen Magyarországon volt érezhető az elmúlt évben. Míg az eladott digitális fényképezőgépek száma 18 százalékos emelkedéssel túllépte a 300 ezret, az USA dollárban számított árbevétel gyakorlatilag változatlanul 63,4 millió dolláros szinten stagnált.

Még egyetlen szállító sem szerzett egyértelműen domináns pozíciót a digitális fényképezőgépek magyarországi piacán. Bár 2006-ban a három legnagyobb piaci szereplő (Olympus, Kodak, Canon) eladásai tették ki az értékesítési volumen több mint 48 százalékát, az első tíz szállító közül kilenc helyezése megváltozott az előző évi besoroláshoz képest, ami azt mutatja, hogy a cégek jócskán tudnak még javítani pozíciójukon az idén.

„A kormány pénzügyi gondjai és ennek politikai következményei erőteljes negatív hatást gyakoroltak a fogyasztói bizalomra és ezen keresztül a digitális fényképezőgépek értékesítésére 2006-ban” – mutatott rá Bacskó Gergely, az IDC Magyarország elemzője. „E tényezők hiányában sokkal gyorsabban nőttek volna hazánkban a fényképezőgép-eladások. A dolgok jelenlegi állása szerint sajnos 2007-ben is hasonló tényezők fogják alakítani a piacot.”

A digitális fényképezőgépek kelet-közép-európai piacáról készített negyedéves jelentésében az IDC alrégió és ország szerint közöl naprakész negyedéves adatokat, majd pedig árkategória, zoom, értékesítési csatorna, típus és felbontás alapján tovább bontja az egyes országok számait. Az így kapott részletes adatokból a jövőbeni dizájnt meghatározó technológiák és a szállítói stratégiák mellett a szállítások dinamikájára is fény derül. A jelentésben közölt adatok értékes segítséget nyújtanak a szállítóknak a lehetőségek azonosítása, termékeik és márkáik pozicionálása, valamint a várható piaci változásokra történő felkészülés terén.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Infinit Tech

A kamerás mobilok 2009-re uralkodni fognak Nyugat-Európában

Az IDC októberben közzétett „Western European Camera Phone Forecast and Analysis, 2004 - 2009” előrejelzése szerint 2009-ben 179 millió eladott kamerás telefonra lehet számítani Nyugat-Európában, ami azt jelenti, hogy ezek az eszközök mintegy 90 százalékát fogják kitenni az összes eladott készüléknek.

Meixner Zoltán (hvg.hu) Tech

Digikamerát vegyek a gyereknek, vagy a PC-t cseréljem laptopra?

A címben szereplő dilemmával, vagy hasonlókkal küszködnek az informatika felhasználói, még azok is, akik ugyan fittyet hánynak a technológiai trendekre, de végül mégis választaniuk kell. S persze cseppet sem egyszerű eldönteniük, hogy az analóg helyett szükségük van-e digitális videokamerára, hogy érdemes-e külön PDA-t és mobiltelefont tartani, hogy a DSL vagy a kábel ad-e jobb internet kapcsolatot, stb. Az alábbiakban néhány válasz olvasható.

MTI Kult

A lyukkamerától a Pajtás masináig

A fotótechnika fejlődésének első 110-120 évét mutatja be az a technika-történeti kiállítás, amely a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban látogatható január végéig.

Panoráma Tech

A PC-monitorok képarányait követő fényképezőgépeket fejlesztenek

Együttműködési szerződést kötött a mechanikus és a digitális fényképezőgépek előnyeit egyesítő, cserélhető objektívű, „négyharmados" képnormájú digitális tükörreflexes gépek közös fejlesztésére két japán cég, az Olympus és a Matsushita – jelentették be csütörtökön.

Tech

A kamerás mobiltelefonok japáni titkai

A Keio Egyetem két munkatársa, Daisuke Okabe kognitív pszichológus és Mizuko Ito kultúraantropológus a Reciever szakmai magazin számára írt tanulmányában a mobiltelefonba épített fényképezőgépek elterjedését és mindenütt jelen lévő képrögzítő és elosztó eszközzé válását vizsgálja Japánban.

MTI Tech

A motozó kamerával bárkiről megállapítható, ha fegyvert visel

Bemutatták a világ első kereskedelmi forgalmazásra szánt, elrejtett fegyverek kimutatására szolgáló valós idejű „motozó" kameráját, a Weapons Detection System (BIS-WDS Prime) berendezést. A készülék a Lockheed Martin által kifejlesztett passzív, milliméteres hullámhosszú érzékelő-technológiát alkalmazza.