szerző:
MTI

Egy új vizsgálat szerint a domináns, a barátságos és a barátságtalan emberek egyaránt hajlamosak a csapodárságra, de különböző okokból - olvasható a Live Science nevű amerikai tudományos hírportál beszámolójában.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Egy amerikai pszichológus-házaspár - Patrick Markey és Charlotte Markey - 210 felnőttet kérdezett meg, hogy kiderítse, kik hajlamosak a csapodárságra. A válaszok kiértékelése azt az eredményt hozta, hogy a promiszkuitás alapvetően háromféle emberre jellemző: a dominánsakra, a melegszívűekre és a barátságtalanokra. Ez utóbbiak azért váltogatják partnereiket, mert félnek a monogám kapcsolat veszélyeitől, így az elhanyagolástól vagy az elhagyástól.

A melegszívűek viszont olyanok, akik nemcsak képletesen, de valóságosan is szeretnek sokakat a keblükre ölelni. A dominánsak pedig fölényességük révén könnyen teremtenek kapcsolatot. A legkevésbé csapodárok azok, akik nem igazán melegszívűek, bár nem is hidegek - mutatták ki a kutatók, akik tanulmányukat a Journal of Research in Personality című szakfolyóiratban teszik közzé rövidesen.

MTI Tech

A női nemi hormon kipusztítja a halakat

A szennyvízzel a folyókba kerülő kis mennyiségű női nemi hormon is elegendő arra, hogy egész halrajokat pusztítson el. Az ösztrogén ezen kívül képes arra, hogy a hím halakat elnőiesítse – állapítja meg egy kanadai-amerikai kutatócsoport, amely a PNAS című tudományos magazin online változatában publikálta tanulmányát.

hvg.hu Tech

Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? ( 2. rész)

Érdemes-e varangyot nyalogatni? Függőséget okoz-e a rendszeres ajakírhasználat? - ilyen és hasonló kérdések nyomába szegődött a Leyner-Goldberg szerzőpáros Miért van a férfiaknak mellbimbójuk? című könyve. Ebből szemlézünk e héten is, esetenként más kutatások anyagaival is kiegészítve.