szerző:
hvg.hu

A lenmag fogyasztása lassítja a férfiakban a prosztatarák kialakulását, míg a ginszeng bevitele enyhíti a rákos betegek által gyakran érzett kimerültséget – közölték amerikai kutatók egy alternatív gyógymódokkal szemben rendkívül szkeptikus orvosi konferencián.

A kutatás az orvosok azon törekvését szolgálja, hogy jobban megismerjék a különböző ételek és táplálékkiegészítők jótékony és káros hatásait, melyekben a betegek gyakran hisznek, tudományos megalapozottságuk azonban legtöbbször megkérdőjelezhető.

Csak az Egyesült Államokban évente 36 – 47 milliárd dollárt költenek el alternatív és kiegészítő gyógykezelésekre – derül ki a National Center for Health Statistics éves jelentéséből.

„A páciensek fogyasztják a különböző készítményeket, de nekünk tudnunk kell, hogy ezek tényleg használnak, esetleg ártanak-e” – közölte Dr. Bruce Chenson a washingtoni Georgetown Egyetem kórházának orvosa, aki az alternatív terápiák panelbeszélgetést vezette az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság találkozóján.

A lenmaggal foglalkozó tanulmány, melyet az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói készítettek, 161 prosztatarák miatt operációra váró férfinél vizsgálta annak hatását. „A rákos sejtek növekedése számottevően csökkent a lenmag fogyasztását követően” – mondta Dr. Nancy Davidson a John Hopkins Egyetem daganat- és rákspecialistája. A lenmag omega-3 zsírsavakban és lignanban gazdag, mely egy a mag héján megtalálható rostféleség.

„Azért a lenmagot vizsgáltuk, mert igen különleges táptulajdonságokkal bír” – teszi hozzá Wendy Denmark-Wahnfried, a Duke orvosi iskola kutatója.

A kísérletben részt vevő férfiak fele naponta 30 grammnyi lenmagot evett meg szokásos étkeik mellé, míg az urak másik fele a lenmagbevitel mellett zsírszegény diétát is folytatott az egy hónapos kísérlet időtartalma alatt.

A műtétet átesetteken azután folyamtatosan figyelték a rákos sejtek szaporodásának intenzitását. A tumor mindkét csoportnál 30-40 százalékkal kevésbé fejlődött gyorsan, összevetve a lenmagot nem fogyasztott betegekével.

Második oldal (Oldaltörés)

Denmark-Wahnefried azonban még nem jelentené ki végérvényesen a lenmag hatékonyságát: „egészséges táplálék tele vitaminnal és rosttal, ennek ellenére még nem jelenthetjük ki, hogy együnk lenmagot a prosztatarák kialakulása ellen” – mondja, hozzátéve hogy most a magok megelőző hatását is meg kell vizsgálni.

A ginszeng esetében, a kutatást vezető Debra Barton, a világhírű minnesotai Mayo Clinic-től kollégáival három különböző adagban tesztelte a gyökér hatását, eltérő tumorral kezelt betegeken, olyanokon, akik az orvosok várakozásai szerint legalább a következő fél évben életben maradnak.

Huszonöt százaléka az 1000 milligrammos dózisokat kapott betegeknek, és 27 százaléka a 2000 milligrammos dózisokat kapó betegeknek jelezte, hogy kimerültségi tüneteik jelentősen mérséklődtek.

A 750 milligramm ginszenget szedőknek csak 10 százaléka mondta, hogy jobban érzi magát, ugyanennyien azonban a placebót kapott betegek közül is hasonlóan vélekedtek.

A betegek a kísérlet során wisconsini ginszenget szedtek egyetlen növényről, melynek hatóanyagtartalmát előzőleg bevizsgálták, hogy minden beteg ugyanazt szedje. A gyökeret porrá zúzták, és kapszulákban adagolták.

MTI Plázs

Orálszex és torokrák: mégsem annyira rémisztő?

A Der Spiegel szerint csalóka, hogy a tanulmány szerzői mintegy mellékesen jegyzik csak meg, hogy a szájüregi-és a gégerák rendkívül ritka. A HPV-vírus továbbá vaginális közösülés, és valószínűleg szimpla csók révén is terjed.

MTI Plázs

A propolisz megöli a ráksejteket

A méhszurok (propolisz) képes arra, hogy elpusztítsa a rákos sejteket egy bizonyos daganatos betegségnél - állítják német kutatók.

MTI Plázs

Húgyhólyag-, bőrrák ellen igyunk zöld teát

A zöld tea fogyasztásának élettani előnyeiről - a különféle orvosi vizsgálatokat ismertető tanulmányoknak köszönhetően - régóta tud a közvélemény. Most újabb tudományos eredmények születtek, az Amerikai Urológusok Társasága a zöld tea hólyaggyulladás tüneteit enyhítő, és a tumor megelőzését segítő hatásáról számolt be.

hvg.hu Plázs

Torokrákot okozhat az orális szex

Az orális szex nagyobb mértékben növeli a torokrák kialakulását, mint a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás - állítja egy friss amerikai tanulmány alapján a BBC.