szerző:
techline.hu

Még svájcibbak lesznek a svájci órák: a svájci óragyárak szövetsége a héten új szabályokat fogadott el arról, hogy csak a 80 százalékban svájci óramű-alkatrészeket tartalmazó, illetve a teljes termelési költség legalább 80 százalékában svájci munkát képviselő órák viselhetik a jelentős piaci felárat szavatoló "Swiss-made" (svájci gyártmány) feliratot.

A nagy svájci óragyárak érdekeit és piaci részesedését védő szabályozást a szövetség tagjai 87 százalékos arányban szavazták meg, a kisebb gyártók panaszai, sőt, tiltakozása ellenére. Az eddig érvényben volt szabályok szerint az óramű legalább 50 százalékának kellett csak - értékben - svájci gyártmányúnak lennie, az óralapra, a mutatókra, a házra és a karkötőre-szíjra pedig semmilyen korlátozás nem volt.


[[ Oldaltörés: Második oldal ]]

Ez sokat segített a kisebb cégeknek, amelyek így olcsóbb országokban gyártatott alkatrészekből készíthettek "valódi", de mégis olcsóbb svájci órát. A nagyobb - és az árra kevésbé érzékeny luxuspiacot kiszolgáló - óragyárak, köztük a Patek Philippe vagy az Audemars Piguet, azonban régóta szorgalmazták a minőségi felár elérését hosszú távon kikezdő szabályozás megszigorítását.

MTI Világ

Három áldozata van a svájci áradásoknak

Három ember halálát okozták Svájcban az áradások, miután nagy mennyiségű csapadék zúdult az ország középső részére - közölte szombaton a rendőrség, míg a sajtó egy negyedik, a viharban eltűnt áldozatról is hírt adott.

MTI Tech

Svájcban gyorsabban melegszik az éghajlat

Svájcban kétszer olyan gyorsan emelkedik az átlaghőmérséklet, mint az északi féltekén. Ezt az elmúlt száz esztendő mérési adatai alapján jelentették be a kutatók.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Már a 64 milliárdot nyaldossák az új svájci frankos hitelek

A háztartási szektor forintban denominált hiteleinek kamatszintje májusban nem változott a tavaly májusihoz képest, a lekötött betétek közül az éven belüli lekötés esetében mérséklődött a kamatláb, a tavaly novemberi 6,81 százalékos szintre tért vissza – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).