Szuperlatívuszokban lehet csak beszélni Dubaj városfejlesztési és turisztikai terveiről. A különleges ötletek és építészeti technológiák itt sűrűsödnek össze – a híradások, építészportálok és blogok jégből kifaragott kávézókról, vízalatti luxushotelekről, valamint önhűtő, forgó és táncoló tornyokról beszélnek. Összeállításunkban a jövő legkülönlegesebb városának egyes pontjait mutatjuk be.

Burj Dubai

Burj Dubai

Tervezte: Adrian Smith (Skidmore, Owings and Merrill)
Elkészül: 2008 végére

A Burj Dubai, azaz a dubaji torony kétségkívül sokáig mondhatja magát a bolygó legmagasabb építményének. A legutóbbi (augusztus 19-i) hivatalos közlemény szerint magassága 536,1 méter és 146 emelete készült el teljesen, így sikerült leelőznie a tajvani Taipei 101 (509,2m) és a chicagói Sears Tower (527,3m) monstrumait is. Sem a tervezők, sem az építkezésen dolgozó Samsung Engineering & Construction illetékesei nem nyilatkoznak a magasépítési versenytitkok megtartása miatt a torony pontos méreteiről, az mindenesetre biztos, hogy akár 700, akár 818 méteres mivoltában (ezt a két értéket hallani a leggyakrabban) különösebb probléma nélkül magasodik majd az észak-dakotai Fargóban található KVLY-TV torony 628,8 métere fölé.

Az épület alaprajzát a Dubaj környékén fellelhető hymenocallis virág mintája ihlette, ezt a tervezők nyilatkozatai mellett a légifelvételek is megerősítik.Az alsó 37 szinten egy unikumnak számító Armani Hotel található, az épület belső dekorációját pedig Giorgio Armani fémjelzi. A 45. és 108. szint között az a 700 privát apartman rejlik, amelyek közül az utolsót a tervező szerint a meghirdetéstől számított nyolcadik órában adták el. A többi emeleten a tervek szerint irodák és lakosztályok lesznek kialakítva. Az emeletek közti mozgást a világ leggyorsabb, 18m/s sebességgel mozgó liftjei teszik lehetővé, ezekből 56 van, amelyek egyenként 42 utast tudnak szállítani. Megjegyeznénk, nem sokkal sikerült leelőzni a Taipei 101 épületének 16,83 m/s gyorsasággal süvítő liftjeit.

                       

A tervek szerint az építkezés 2008 végére készül el, a torony lakóemeleteit pedig 2009-től foglalhatják csak el a tulajdonosok. A konstrukció végeztével újra a Közel-Keleten található majd meg a Föld legmagasabb épülete – ezt a címet 1311-ben vette el az egyiptomi gízai piramistól a Lincoln Cathedral.

A Burj Dubai csupán egy része a világ gyakorlatilag két legelőkelőbb négyzetkilométerére épülő Downtown Dubai projektnek. A 20 milliárd dolláros, 2 km2-re kiterjedő konstrukció során 30 ezer lakóházat, kilenc hotelt, parkokat és, legalább 19 lakótornyot húznak fel – többek között. Itt lesz ugyanis megtalálható a 0,12 km2 kiterjedésű mesterséges tó, a Burj Dubai Lake, illetve az 1,1 km2 összeterületű, terveivel többszörös díjnyertes Dubai Mall is, amelyet a világ legnagyobb plázájának terveznek, itt lesz majd megtalálható a szintén világelsőnek tervezett háromemeletes akvárium, illetve az arab világ legnagyobb arany szukja (piaca) is.

Dubailand és Hydropolis: szórakozás a vízfelszín mindkét oldalán (Oldaltörés)


© condohotelcenter.com
Egyszerre a világ legnagyobb szórakoztatóparkja és egy hat zónára felosztott apró város az eredetileg 2010-re tervezett Dubailand. A 2003 végétől épülő mega-vidámpark 278 négyzetkilométernyi területen épül, a kezdeti elképzelésekhez képest tervezői már 50 százalékkal kibővítették méretét. A park így valamikor 2015 és 2018 között készül el teljesen, végleges formájában kétszer akkora lesz, mint a világ összes Disneylandje és Disneyworldje egymás mellé helyezve. A projekt rövidtávú, 2010-ig betervezett célja 15 millió turista fogadása, hosszú távon üzemeltetői naponta 200 ezer látogatóval kalkulálnak.

A Bawadi egy látványterve
© bawadi.ae
Hat tematikus zónája viszonylag jól elkülöníthető egymástól. A Látványosságok és Élmények Világában főként a gyermekek érezhetik majd jól magukat, de itt található meg a Tiger Woods által tervezett golfpálya, a kristálytornyokkal körbevett, 75 méter magas és 220 méter átmérőjű Dubai Snowdome síparadicsom és az 51 különböző témájú hotelt összekapcsoló Bawadi komplexum is. Emellé kapcsolódik közvetlenül a Tematikus Szórakozás és Kikapcsolódás Világa, amely inkább a felnőtteket kapcsolja ki. Az Öko-turizmus területén a turistákat az elmúlt századok arab világának hangulatával és motívumaival várják, legnagyobb csodája a 2006 november óta megtekinthető nyíltszíni sivatagi bemutató, az Al Sahra Desert Resort. Az Árusok Világában bolhapiac, aukciók és outletek épültek a vásárlók kedvéért. A Sport mezsgyéjén található a Dubai Sports City stadionkomplexum és a 2005-ös A1 Grand Prix idején publicitást kapott Dubai Autodrome is. Ezen terület a világ hét pontja közül az egyik, ahol a 2016-os nyári olimpia megrendezésre kerülhet (Chicago, Rio de Janeiro, Doha, Tokió, Madrid és Prága mellett). A híradások szerint a hat zóna összesen 45 nagyobb és 200 kisebb projektnek ad otthont.

Rejtett ötletek a napfényben (O-14, 2CDE, Burj al-Taqa, Chillout) (Oldaltörés)

O-14
O-14: az önhűtő csipketorony

Az O-14 nem más, mint egy 22 emeletes, 2 emelet magas talapzatra helyezett betontorony. Az építmény körül található 40 centi vastag betonburkot több mint ezer nyílás szabdalja, csipkefalhoz hasonló látványt teremtve. A nyílások mindegyike funkcióval bír, méretüktől függően biztosítanak kilátást, szellőzést illetve napfényt. Az O-14 igazi különlegessége az a kémény-hatásnak nevezett jelenség, amely annak köszönhető, hogy a csipkehéj és az épület között csak 1 méternyi hely van kialakítva. Ennek köszönhetően a forró levegő felszáll, hűti a falat és az ablakokat, ezáltal csökkentve a torony energiaigényeit. Maga a betonhéj önmagában is újítás statikai szempontból, ugyanis csökkenti az épületmagra jutó oldalerők nagyságát, így ellenállóbb a levegőmozgások által okozott oldalirányú terhelésekkel szemben.


2CDE: meglepően tiszta belső térrel

A 2CDE viszonylag új fejlesztés a kikötőközpont területén, különlegessége az úgynevezett elektro-burkolás, amely fényes, csillogó külsőt kölcsönöz az épületnek. Ezen borítás kizárja a levegőben található szennyeződéseket, a napfényt azonban gond nélkül beengedi a belső terekbe. A burkolás lényege az, hogy a külső falakra elektromos árammal hordják fel a védőréteget, így jóval tartósabb a korábbi megoldásoknál.


Burj al-Taqa: az energiatorony

A Burj al-Taqa szélturbinákkal és 15 ezer négyzetméternyi területre elhelyezett napelem-szigettel generálja saját energiáját. A külső hőhatásoktól egy nappajzs védi, hűtőrendszerét pedig légáramoltatással oldották meg: a földfelszínen felszívott hideg levegőt a torony tetejéig áramoltatják. A légkondicionáló berendezések tengervizet használnak, a földalatti hűtőrendszerek pedig 18 fokos klímát biztosítanak.


Chillout
© AP
Chillout: a jeges kávé új definíciója

A Chillout Dubai egyik új szórakoztatóipari különlegessége. A kanadai Iceculture Inc. által tervezett bárban konstans -6 Celsius fok uralkodik, a berendezés, a poharak és tányérok pedig jégből készültek. A látogatók kabátot, kesztyűt és termocipőt kapnak, a híradások szerint azonban a 30-40 fokos kinti hőmérséklethez szokott lakosok közül sokan nem képesek kezelni a hideget, így inkább sietősen távoznak. A világítást hőtakarékos LEDekkel oldották meg, akik pedig vacsorázni is szeretnének, azokat előre figyelmeztetik: az étel olyan hamar elhűlhet és megmeredhet, hogy könnyen gasztronómiai rémálomba mehet át az amúgy is fagyos élmény.