szerző:
Bari Máriusz

Szuperlatívuszokban lehet csak beszélni Dubaj városfejlesztési és turisztikai terveiről. A különleges ötletek és építészeti technológiák itt sűrűsödnek össze – a híradások, építészportálok és blogok jégből kifaragott kávézókról, vízalatti luxushotelekről, valamint önhűtő, forgó és táncoló tornyokról beszélnek. Összeállításunkban a jövő legkülönlegesebb városának egyes pontjait mutatjuk be.

Burj Dubai

Burj Dubai

Tervezte: Adrian Smith (Skidmore, Owings and Merrill)
Elkészül: 2008 végére

A Burj Dubai, azaz a dubaji torony kétségkívül sokáig mondhatja magát a bolygó legmagasabb építményének. A legutóbbi (augusztus 19-i) hivatalos közlemény szerint magassága 536,1 méter és 146 emelete készült el teljesen, így sikerült leelőznie a tajvani Taipei 101 (509,2m) és a chicagói Sears Tower (527,3m) monstrumait is. Sem a tervezők, sem az építkezésen dolgozó Samsung Engineering & Construction illetékesei nem nyilatkoznak a magasépítési versenytitkok megtartása miatt a torony pontos méreteiről, az mindenesetre biztos, hogy akár 700, akár 818 méteres mivoltában (ezt a két értéket hallani a leggyakrabban) különösebb probléma nélkül magasodik majd az észak-dakotai Fargóban található KVLY-TV torony 628,8 métere fölé.

Az épület alaprajzát a Dubaj környékén fellelhető hymenocallis virág mintája ihlette, ezt a tervezők nyilatkozatai mellett a légifelvételek is megerősítik.Az alsó 37 szinten egy unikumnak számító Armani Hotel található, az épület belső dekorációját pedig Giorgio Armani fémjelzi. A 45. és 108. szint között az a 700 privát apartman rejlik, amelyek közül az utolsót a tervező szerint a meghirdetéstől számított nyolcadik órában adták el. A többi emeleten a tervek szerint irodák és lakosztályok lesznek kialakítva. Az emeletek közti mozgást a világ leggyorsabb, 18m/s sebességgel mozgó liftjei teszik lehetővé, ezekből 56 van, amelyek egyenként 42 utast tudnak szállítani. Megjegyeznénk, nem sokkal sikerült leelőzni a Taipei 101 épületének 16,83 m/s gyorsasággal süvítő liftjeit.

                       

A tervek szerint az építkezés 2008 végére készül el, a torony lakóemeleteit pedig 2009-től foglalhatják csak el a tulajdonosok. A konstrukció végeztével újra a Közel-Keleten található majd meg a Föld legmagasabb épülete – ezt a címet 1311-ben vette el az egyiptomi gízai piramistól a Lincoln Cathedral.

A Burj Dubai csupán egy része a világ gyakorlatilag két legelőkelőbb négyzetkilométerére épülő Downtown Dubai projektnek. A 20 milliárd dolláros, 2 km2-re kiterjedő konstrukció során 30 ezer lakóházat, kilenc hotelt, parkokat és, legalább 19 lakótornyot húznak fel – többek között. Itt lesz ugyanis megtalálható a 0,12 km2 kiterjedésű mesterséges tó, a Burj Dubai Lake, illetve az 1,1 km2 összeterületű, terveivel többszörös díjnyertes Dubai Mall is, amelyet a világ legnagyobb plázájának terveznek, itt lesz majd megtalálható a szintén világelsőnek tervezett háromemeletes akvárium, illetve az arab világ legnagyobb arany szukja (piaca) is.

Dubailand és Hydropolis: szórakozás a vízfelszín mindkét oldalán (Oldaltörés)


© condohotelcenter.com
Egyszerre a világ legnagyobb szórakoztatóparkja és egy hat zónára felosztott apró város az eredetileg 2010-re tervezett Dubailand. A 2003 végétől épülő mega-vidámpark 278 négyzetkilométernyi területen épül, a kezdeti elképzelésekhez képest tervezői már 50 százalékkal kibővítették méretét. A park így valamikor 2015 és 2018 között készül el teljesen, végleges formájában kétszer akkora lesz, mint a világ összes Disneylandje és Disneyworldje egymás mellé helyezve. A projekt rövidtávú, 2010-ig betervezett célja 15 millió turista fogadása, hosszú távon üzemeltetői naponta 200 ezer látogatóval kalkulálnak.

A Bawadi egy látványterve
© bawadi.ae
Hat tematikus zónája viszonylag jól elkülöníthető egymástól. A Látványosságok és Élmények Világában főként a gyermekek érezhetik majd jól magukat, de itt található meg a Tiger Woods által tervezett golfpálya, a kristálytornyokkal körbevett, 75 méter magas és 220 méter átmérőjű Dubai Snowdome síparadicsom és az 51 különböző témájú hotelt összekapcsoló Bawadi komplexum is. Emellé kapcsolódik közvetlenül a Tematikus Szórakozás és Kikapcsolódás Világa, amely inkább a felnőtteket kapcsolja ki. Az Öko-turizmus területén a turistákat az elmúlt századok arab világának hangulatával és motívumaival várják, legnagyobb csodája a 2006 november óta megtekinthető nyíltszíni sivatagi bemutató, az Al Sahra Desert Resort. Az Árusok Világában bolhapiac, aukciók és outletek épültek a vásárlók kedvéért. A Sport mezsgyéjén található a Dubai Sports City stadionkomplexum és a 2005-ös A1 Grand Prix idején publicitást kapott Dubai Autodrome is. Ezen terület a világ hét pontja közül az egyik, ahol a 2016-os nyári olimpia megrendezésre kerülhet (Chicago, Rio de Janeiro, Doha, Tokió, Madrid és Prága mellett). A híradások szerint a hat zóna összesen 45 nagyobb és 200 kisebb projektnek ad otthont.

Rejtett ötletek a napfényben (O-14, 2CDE, Burj al-Taqa, Chillout) (Oldaltörés)

O-14
O-14: az önhűtő csipketorony

Az O-14 nem más, mint egy 22 emeletes, 2 emelet magas talapzatra helyezett betontorony. Az építmény körül található 40 centi vastag betonburkot több mint ezer nyílás szabdalja, csipkefalhoz hasonló látványt teremtve. A nyílások mindegyike funkcióval bír, méretüktől függően biztosítanak kilátást, szellőzést illetve napfényt. Az O-14 igazi különlegessége az a kémény-hatásnak nevezett jelenség, amely annak köszönhető, hogy a csipkehéj és az épület között csak 1 méternyi hely van kialakítva. Ennek köszönhetően a forró levegő felszáll, hűti a falat és az ablakokat, ezáltal csökkentve a torony energiaigényeit. Maga a betonhéj önmagában is újítás statikai szempontból, ugyanis csökkenti az épületmagra jutó oldalerők nagyságát, így ellenállóbb a levegőmozgások által okozott oldalirányú terhelésekkel szemben.


2CDE: meglepően tiszta belső térrel

A 2CDE viszonylag új fejlesztés a kikötőközpont területén, különlegessége az úgynevezett elektro-burkolás, amely fényes, csillogó külsőt kölcsönöz az épületnek. Ezen borítás kizárja a levegőben található szennyeződéseket, a napfényt azonban gond nélkül beengedi a belső terekbe. A burkolás lényege az, hogy a külső falakra elektromos árammal hordják fel a védőréteget, így jóval tartósabb a korábbi megoldásoknál.


Burj al-Taqa: az energiatorony

A Burj al-Taqa szélturbinákkal és 15 ezer négyzetméternyi területre elhelyezett napelem-szigettel generálja saját energiáját. A külső hőhatásoktól egy nappajzs védi, hűtőrendszerét pedig légáramoltatással oldották meg: a földfelszínen felszívott hideg levegőt a torony tetejéig áramoltatják. A légkondicionáló berendezések tengervizet használnak, a földalatti hűtőrendszerek pedig 18 fokos klímát biztosítanak.


Chillout
© AP
Chillout: a jeges kávé új definíciója

A Chillout Dubai egyik új szórakoztatóipari különlegessége. A kanadai Iceculture Inc. által tervezett bárban konstans -6 Celsius fok uralkodik, a berendezés, a poharak és tányérok pedig jégből készültek. A látogatók kabátot, kesztyűt és termocipőt kapnak, a híradások szerint azonban a 30-40 fokos kinti hőmérséklethez szokott lakosok közül sokan nem képesek kezelni a hideget, így inkább sietősen távoznak. A világítást hőtakarékos LEDekkel oldották meg, akik pedig vacsorázni is szeretnének, azokat előre figyelmeztetik: az étel olyan hamar elhűlhet és megmeredhet, hogy könnyen gasztronómiai rémálomba mehet át az amúgy is fagyos élmény. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Dubajban kigyulladt egy felhőkarcoló, négyen meghaltak

Rémálomba illő jelenetek játszódtak le csütörtökön Dubajban azt követően, hogy kigyulladt egy épülő felhőkarcoló, egy munkás a mélybe vetette magát, míg tucatnyian a toronyház külső falán kerestek menedéket.

MTI Világ

Tenisz: álomdöntő Dubajban

Álomdöntő lesz az egymillió dollár összdíjazású dubaji férfi tenisztornán: a világelső svájci Roger Federer és a rangsorban második Rafael Nadal találkozik egymással a fináléban, miután a spanyol játékos két sima játszmában megverte a német Rainer Schüttlert.