szerző:
MTI

A krónikus fáradtságban szenvedőknek enyhülést szerez az étcsokoládé - olvasható a BBC News honlapján.

CFS ellen (is) ajánlott
© Dripnet
Ugyan az újonnan felfedezett kezelési lehetőség további kutatásokat igényel, de a szakemberek nyugodt lélekkel azt tanácsolják a krónikus fáradtsági szindrómában (CFS) szenvedőknek, hogy fogyasszanak kakaóban gazdag étcsokoládét, persze mértékkel.
 
Az angol orvosok tíz CFS-ben szenvedőn végeztek kísérletet: napi 45 gramm étcsokoládét és barnára festett fehér csokoládét adtak nekik két hónapon át. Az étcsokit fogyasztók fáradtsága jelentősen csökkent, de amikor abbahagyták, levertségük visszatért. Két páciens újra munkába is tudott állni, pedig már hat hónapja volt betegszabadságon.
 
A kezelés ötletét az egyik beteg hozta, aki tejcsoki helyett étcsokit kezdett enni, és meglepve számolt be arról, hogy enyhültek a tünetei.
 
A szakemberek az étcsokiban található polifenolokkal hozzák összefüggésbe a jelenséget. A polifenolok antioxidáns hatású vegyületek, amelyeknek számos jótékony hatása ismert: így például lekötik a szervezetben lévő káros szabadgyököket, épségben tartják az ereket, csökkentik a trombózis, az érelmeszesedés és a rák kockázatát, szerepet játszanak az immunrendszer szabályozásában és lassítják az öregedési folyamatokat.
MTI Plázs

Megelőzi a betegségeket a csokoládé

A flavanolban gazdag csokoládé jótékonyan hat az erekre, a szívre és az agyra, mi több, késlelteti az idősödéssel járó egészségkárosodást is - hangzott el az Amerikai Tudományfejlesztési Szövetség (AAAS) éves konferenciáján.

MTI Tech

Szex vagy csokoládé?

A brit nőknek több mint fele inkább ízlelőbimbóit kényezteti, 52 százalékuk ugyanis jobban szereti a csokit, mint a szexet - olvasható egy brit tanulmányban.

hvg.hu Plázs

Miért vágyódunk a csokoládéra?

A hormonok vagy más sejtszintű jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ.