Mérje be a mobilját - vagy valaki másét!

2007. október 16., kedd, 05:00 • Utolsó frissítés: 2007. október 17., szerda, 13:23
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt...

Filmekben és rendőrségi híradásokban már sokszor láttuk, hogy a bekapcsolt mobil elárulta, hol tartózkodik a tulajdonosa.  Manapság ezt már nemcsak filmen láthatjuk, hanem elő is fizethetünk ilyen szolgáltatásra. 

A GSM telefon helyzetének meghatározását az teszi lehetővé, hogy általában több úgynevezett bázisállomás is látja a készüléket, és azt is többé-kevésbé pontosan lehet tudni, hogy milyen távolságra van ezektől a telefon. Ezekből az adatokból pedig már egyszerű matematikai műveletekkel meg lehet határozni a mobil helyzetét. Persze ez a helymeghatározás nem annyira pontos, mintha ugyanezt GPS műholdakkal állapítanánk meg, azonban ilyenkor nincs szükség semmilyen extra kiegészítőre, mindössze a telefonnak kell bekapcsolt állapotban lennie. Néhány tévhittel ellentétben tehát nem kell beszélnünk a telefon gazdájával ahhoz, hogy meg lehessen határozni a készülék helyzetét. A pontosság attól függ, hogy milyen sűrűn vannak bázisállomások az adott területen. Egy nagyvárosban akár tízméteres pontosság is elérhető, az Alföldön ennél jóval nagyobb kört kehet csak meghatározni. A GSM helymeghatározás magassági adatokat nem tud szolgáltatni, így hiába mér be egy gyanús mobilt a rendőrség esetleg 10 méteres pontossággal, sok emeletet kell végigkutatni, ha ennek a körnek a középpontja egy felhőkarcoló.   

it-vilag-gsm1
A GSM rendszer által meghatározott pozíció pontossága a hálózat sűrűségétől függ

Egy idő óta már nem kell irigykedve nézni, mire képesek a szuper rendőrök vagy a terrorelhárítók, magunk is bemérhetjük, hol van egy adott hívószámú telefon. Idehaza mindhárom mobilszolgáltató kínál ilyen lehetőséget (Vodafone: Mobil Flotta, T-Mobile: Flotta Helymeghatározó, Pannon: Flottakövetés), igaz csak a céges ügyfeleknek. A szolgáltatásba bevont telefonkészülékek (pontosabban telefonszámok) egy webböngészőből nyomon követhetők, és egy térképen akár a folyamatos mozgásukat is lehet látni. A legtöbben az elnevezésnek megfelelően flottakövetésre használják, így például mindig pontosan lehet tudni, hogy hol jár egy-egy szállítójármű. De tökéletes ellenőrzési módja ez például olyan munkatársaknak, ügynököknek, akinek egy adott területet kell bejárniuk.

it-vilag-gsm3
Nyugodtabbak lehetünk, ha esetenként tudjuk, hol van egy családtagunk vagy alkalmazottunk

A telefonok és a bázisállomások viszonyát leíró adatokat a szolgáltatók tárolják, ezért a helymeghatározás utólag is elvégezhető, a törvényi előírások betartása mellett. Egy ilyen utólagos „bemérés” nemrég nagy nyilvánosságot kapott, amikor erőszakkal gyanúsított rendőröknél lévő mobilok helyzetének meghatározásával lehetett megállapítani, hogy adott időpontokban hol tartózkodtak a telefonok viselői. 

Második oldal »

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK:

87 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2014. február 7., 15:47 Roland Balasko

hol kell letolteni???

2013. november 26., 22:18 György Varga

Dehogynem ha androidos(és az), és be van rajta kapcsolva az eszközkezelő

2013. november 25., 23:28 Attila Nagy

nem

2013. november 25., 11:41 Koczka Dávid

sziasztok! elhagytam a sony xperia u nevezetű mobilomat, ha hívom kicsöng, de nem veszi föl senki.. nem lehetne valahogy bemérni? valakinek van valami ötlete? köszönöm a segítséget előre is!

2013. szeptember 20., 04:17 Attila Nagy

A spambotok azok a programok, amik a netet túrják emailcímek után kutatva, amit adatbázisba gyűjtve eladnak a rosszemberek.

További 82 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Mérje be a mobilját - vagy valaki másét!
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X