szerző:
MTI

A világ első robothegedűsét mutatta be csütörtökön - számos más humanoid automatával együtt - a japán Toyota autógyártó cég, kiemelve, hogy a robotikai fejlesztések bizonyos eredményeit fel lehet majd használni az új autómodellek gyártásánál is.

Videón a robothegedűs
Akit jobban érdekel, mire képes Robina, az két videón is megtekintheti a Toyota új robotját. A két rövid japán anyagban Robina begördül a közönség közé, illetve autogramot ad. (A linkek közvetlen videofájlokra mutatnak!)
A humanoid robothegedűs hibátlanul játszotta le a kottáját az elképedten figyelő tokiói közönség előtt. Bár a melódia egyszerű volt, az előadáshoz igazi csúcstechnológia volt szükséges, hiszen az ujjak finom játékát, a fogásokat kellett maximális pontossággal reprodukálni a sikerhez.
 
A Toyota évekkel ezelőtt megkezdett robotikai programjának nem ez volt az első szenzációja: 2005-ben már bemutatott olyan balettet, amelyet robottáncosok lejtettek és gyártott már humanoid - emberre emlékeztető formájú - robotlemezlovast és -trombitást is, ám eddigi termékei még senkinek nem hegedülték el a nótáját.
 
Vatanabe Kacuaki, a Toyota elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a cég 1980 óta alkalmaz robotokat az autógyártásban, ezeket folyamatosan tökéletesítve alkalmassá tették differenciált feladatok teljesítésére. E fejlesztések nyomán most a Toyota gyorsítani kívánja azoknak a robotoknak a kialakítását, amelyek a társadalom életét javítják.
A maestro húzza a nótát
© AP

 
A csütörtökön bemutatott humanoidok között van a Robina nevű új géplény, amely (aki?) a cég múzeumának látogatóit tájékoztatja és kalauzolja: Robina nemcsak mindent tud a Toyota autóiról, de arra is képes, hogy "szemét" arra a személyre szegezze, akivel "beszél" és autogramot is képes adni, ezzel bizonyítva sokoldalúságát.
 
Az autógyár legújabb "járműprototípusa" egy intelligens guruló karosszék, amelynek segítségével a mozgáskorlátozott személyek feltöltött akkumulátorral egy óra alatt 20 kilométert tehetnek meg: a 150 kiló súlyú, fürge karosszék leereszkedik "beszállásnál" majd újra felemelkedik, mozgása közben önműködően kitér az akadályok elől, különleges rugózása révén maga képes "fellépni" a járdára, stb. Az erre a célra kifejlesztett technológiákat a jövőben igazi autómodelleknél is hasznosítani lehet majd.
 
Ami a két lábon járó humanoidokat illeti, a Toyota-bemutatón filmen mutatták be, hogy még akkor is képesek talpon maradni, ha egy igazi ember durván fellöki őket.
 
A Toyota vezetője elmondta: a jövő évi tervek között szerepel, hogy maga a cég is "alkalmaz" majd létesítményeiben speciális feladatokra kifejlesztett robot kisegítő "munkatársakat", és kórházi kísérleteket kezd humanoidokkal betegápolási teendők ellátására.
 
Kacuaki egyben arra hívta fel a partnereit, hogy fogjanak össze olyan gazdaságos modellek kifejlesztésére, amelyek révén 2010-zel kezdődő évtizedben a háztartási és betegápoló robotok alkalmazása tényleges gyakorlattá válhat.
Bari Máriusz Tech

Embernek tekintik a kisgyermekek a robotokat

Meglepő eredményekkel zárult az első olyan kutatás, amely a robotok és a kisgyermekek közti kapcsolattal foglalkozik. A vizsgálat konklúziója szerint a kétéves kisgyermekek teljességgel emberként kezelik a a Sony által fejlesztett QRIO robotot, állítja a New Scientist.

Bari Máriusz Tech

Embereket imitál a háromlábú robot - videóval

Az ember járását imitálja a virginiai egyetemen kifejlesztett szokatlan külsejű, háromlábú robot. A H.G.Wells marslakóihoz hasonlító szerkezet az emberekhez hasonlóan a gravitációt használja ki és így nyer energiát lépéseihez, amelyek közben meg is fordítja teljes testét.

Bari Máriusz Tech

Levy: Robotgyermekek pedofiloknak?

A brit David Levy mesterségesintelligencia-kutató és tudós véleménye szerint a robotok még ebben az évszázadban emberszerűek lesznek mind külsejüket, mind belsejüket tekintve - olyannyira, hogy az emberek beléjük is szerethetnek, összeházasodhatnak velük és szexuális viszonyt is folytathatnak velük.

hvg.hu Tech

Agyvezérelt robot, űrvaluta, rákellenes játék, csili a sebbe

Mint azt az utóbbi hetekben olvasóink is észrevehették, IT/Tudomány rovatunk témái új irányt vettek. Több figyelmet szentelünk olyan új fejlesztéseknek, technológiáknak és trendeknek, amelyek az előttünk álló években meghatározóvá válhatnak a gazdaság, a társadalom egyes területein, és jelentős hatással lehetnek mindennapi életünkre is. A megújuló rovat nemrégiben elindult oldalunkkal, a Techline-nal egészül ki, ahol hardver- és szofterteszteket, tippeket és online tudástárat találhatnak a technika és az informatika iránt érdeklődők.

hvg.hu Tech

Jönnek a szociális robotok

Az automatizált takarítógépek után a robotpiac tovább terjeszkedik. A legújabb fejlesztésű eszközök szemmel tudják tartani a lakást, vagy akár találkozókat is leegyeztetnek a tulajdonos helyett.

Bari Máriusz Tech

Robotokkal dolgoztathatnak a jövőben

Ivan Bowman programozó. Részt vesz az értekezleteken és a konyhába is is kijár beszélgetni, igaz, inni és enni nem szokott. Rettegve gondol vissza arra az időszakra, amikor egy éjszakára áram nélkül hagyták munkatársai. Ivan ugyanis robot.

hvg.hu Tech

Először ölt Irakban a repülő harci robot

Az iraki nemzetközi erők weboldalán megjelent hír szerint szeptember 1-jén a történelemben először vett részt éles bevetésen felfegyverzett, távolról irányítható robotrepülőgép.