szerző:
MTI

Testek (Bodies) címmel kiállítás nyílt Barcelonában 17 emberi testből és 200 különböző szervből, testrészből. A kiállítás szervezőjének, a Premier Exhibitionsnek jelenleg 10 ilyen kiállítása van szerte a világon, ezekben 250 testet szerepeltetnek.

Mielőtt a kiállítások tárgyaivá váltak volna, a testeket hosszú, két évig is eltartó vegyi eljárásokkal kezelték. Először a vizet vonták ki belőlük, majd folyékony szilikon gumival töltötték fel, ami egy idő után megszilárdult és gumiszerű anyaggá változtatta őket, anélkül, hogy szemmel látható elváltozások következtek volna be akár a bőrben, akár a csontokban vagy belső szervekben - írta az El País spanyol napilap.

A testek Kínából származnak - mondta L. Roy Glover, a kiállítás igazgatója, aki tagadta, hogy mint annak idején a német Von Hagen plasztifikált holttesteinél felmerült, kivégzett emberekéi lettek volna. Állítása szerint a felhasznált személyek mind természetes halállal haltak meg, Kína pedig nem azért került érdeklődési körükbe, mert ott olcsóbb a munkaerő, hanem azért, mert ott vannak a legfelkészültebb anatómusok, legalábbis, ami a plasztifikálást illeti.

A kiállítás célja megmutatni az embereknek, milyen a test felépítése, és főként iskolásoknak, fiataloknak szól. Az érdeklődés minden ilyen kiállításon nagy, és véleménye szerint a rendezvény ahhoz is hozzájárul, hogy az emberek megtanuljanak jobban vigyázni az egészségükre.

Kínából egyébként már jó ideje szállítanak ilyen preparátumokat egyetemekre, laboratóriumokba, mivel szemléltetőbb, mint egy reprodukció. Egy teljes preparált holttest kb. 30 ezer dollárba kerül.

A kiállítás Barcelonában, úgy tűnik, nem okoz botrányt. A katolikus egyháznak nincs ezzel kapcsolatban hivatalos álláspontja. A megszólaltatott Joan Boda történész pap szerint viszonylag új dologgal állnak szemben, de a holttesteknek mindenképpen meg kell adni a tiszteletet, még ha elszállt is belőle a lélek, az ilyesfajta közszemlére állítás csak tudományos vagy oktató célú lehet, nem szolgálhat morbid kíváncsiságot.

Két éven belül a barcelonai egyetemen is elkezdi munkáját egy plasztifikálólaboratórium, ahol különböző szerveket preparálnak az orvostanhallgatók számára.