szerző:
Bari Máriusz

Hamarosan elektronikus adatchipekkel ellátott útleveket kaphatnak azon amerikai állampolgárok, akik gyakran utaznak Kanadába, Mexikóba vagy a karib-tengeri területekre. A kormány gyorsítani akarja a megbízhatónak tartott utazók határátlépését, szakértők szerint hatalmas biztonsági rést nyitva ezzel a hackerek felé.


A hagyományos útlevél alternatívájaként szolgáló kártya célja pusztán annyi, hogy csökkentse a várakozást a határátlépések alkalmával. A kártyában rádiófrekvenciás azonosítóval felszerelt RFID-chip található, a várakozás közben a rendszer ezt veti össze a nemzetközi terrorista- és bűnözői adatbázisokkal, hogy a határőrhöz érve már csak akkor kelljen vele beszélni, ha valami probléma adódott. A kártyát az olvasóberendezés wireless kapcsolaton keresztül éri el tíz méteres hatótávolságon belül, a technológia alkalmazása azonban súlyos biztonsági kérdéseket vet fel.

A dollár kiváltása 45 dollárba kerül, használata azonban nem kötelező. Az utazók tetszés szerint kérhetnek egy drágább, 97 dolláros e-kártyát, amelynek RFID-chipjét az olvasó legfeljebb csak tíz centiméter távolságból érzékeli. Biztonsági szakemberek szerint azok az új kártyák, amelyeket több méter távolságból is olvashatók, sokkal kevésbé megbízhatóak.

A kormány hivatalos nyilatkozata szerint a kártyákat egyedi azonosítószámmal védik a másolás és a hamisítás ellen, a szám pedig egy olyan védett kormányzati adatbázishoz csatlakozik, amelyben nem található név, társadalombiztosítási szám vagy olyan egyéb személyes információ, amellyel vissza lehetne élni egy esetleges rendszertörést követően. A kártya mellé még jár egy különleges védőcsomagolás is, amely véd a wireless adatlopások ellen, mondta el a Washington Postnak Ann Barrett, az amerikai útlevélszolgáltatásokért felelős megbízott helyettes titkár.

Az új kártya ellen felszólaló Ari Schwartz, a Center for Democracy and Technology igazgatója szerint a kormány gyakorlatilag csak azért csökkenti a határátlépés és a privát adatok biztonságát, hogy az útlevéltulajdonosok gyorsabban átjuthassanak a kígyózó sorokon. A kártyával emellett véleménye szerint az is probléma, hogy egy olyan megoldást használ, amelyet eredetileg áru-, nem pedig emberkövetésre fejlesztettek ki.

Bár a chip passzív, azaz csak akkor olvasható, amikor egy olvasóberendezés olvasási kérelmet indít felé, egy erős elemmel rendelkező berendezés akár 13 méter távolságról is képes olvasni a kártyát, árulta el Schwartz, valamint a hasonló kártyákat könnyen lehet klónozni, ugyanis nem lehet megállapítani eredetiségüket.
MTI/hvg.hu Itthon

Elfogtak egy Top 21-es bűnözőt

Elfogtak egy magát szlovén állampolgárnak kiadó, de valójában pécsi lakost, aki ellen kilenc elfogató parancs volt kiadva - közölte a hvg.hu-val Bereczky Zoltán, a Nemzeti Nyomozóiroda Gazdaságvédelmi Főosztály pénzmosás elleni osztályvezetője.

MTI Világ

Itt a biometrikus útlevél Magyarországon is (fotó)

Mától az új, úgynevezett biometrikus útlevelet kapják az igénylők, amelyekben egy elektronikus csip is tartalmazza az okmány tulajdonosának fotóját, nevét, születési idejét és a többi ismertetőjegyet.