szerző:
hvg.hu

Az amerikai haditengerészet megkezdte a BAE Systems által gyártott mágneses sínágyú tesztelését. A rendszer a hangsebesség nyolcszorosára gyorsítja fel a lövedékeket, mindenféle robbanóanyag használata nélkül.

Egy korábbi sínágyú tesztje, borzalmas pusztítással
© AP
A sínágyú (rail gun) a számítógépes játékok és sci-fi rajongók számára nem ismeretlen, azonban a Popular Mechanics értesülései szerint a BAE Systems nemrégiben leszállított egy kísérleti példányt az amerikai haditengerészet virginiai Naval Surface Warfare Center nevű intézményébe. A 32 megajoule teljesítményű elektromágneses laboratóriumi sínágyút (32-MJ LRG) jelenleg telepítik, s a fejlesztő cég szerint ez az első lépés egy kétszer ilyen erős, hadihajókra telepíthető változat létrehozásához.

A kísérleti változat nem tűnik túlzottan fenyegetőnek, leginkább egy reptéri átvilágító készülékre emlékeztet. Azonban teljesítménye igen meggyőző, elektromágnesei segítségével akár a hangsebesség nyolcszorosára is képes felgyorsítani a lövedéket. Korábban már végeztek kísérleteket 8-9 megajoule energiájú sínágyúkkal, azonban problémát okozott a kellő mennyiségű áramfelvétel biztosítása. A 32 megajoule-os változat a jelenlegi legerősebb ilyen fegyver, amit valaha építettek,s haditengerészet Virginia államban található, dahlgreni támaszpontján tovább dolgoznak a 64-megajoule-os verzión.

„Az energia-felvétel problémáját már megoldottuk, a kihívás abban rejlik, hogyan használjuk fel” – magyarázta Dr. Amir Chaboki, a BAE Systems fejlesztési programjának vezetője.

A 64-megajoule-os fegyvert először várhatóan a haditengerészet DDG 100 típusú rombolóira szerelik majd fel, de mint arról korábban a hvg.hu is beszámolt, 2013-ig hadrendbe állhatnak a DDX kódjelű ultramodern hadihajók is, amelyek fegyverzetébe már a tervezés során bekerült a sínágyú.

A legnagyobb problémát jelenleg az jelenti, hogy a fegyver óriási energiája miatt néhány lövés után elmozdulhatnak a helyükről a lövedéket vezető sínek, illetve akár az ágyú csöve is megsérülhet

A 32-MJ LRG rendszer rövidesen tűzkész állapotba kerül, „nagytestvérét” viszont még több mint egy évtizedig fejlesztik majd. A tengerészgyalogság máris érdeklődik a fegyverzet iránt, amellyel akár több mint 350 kilométeres távolságból lehetne zárótüzet zúdítani az ellenségre, ez pedig közel tízszer több mint a hagyományos hajóágyúk hatótávolsága. A sínágyú külön taktikai előnye, hogy a lövedékek szinte hangtalanul és ami még fontosabb, füst és lángok nélkül közelítik meg a célt, csaknem lehetetlenné téve az észlelésüket. Addig azonban rengeteg fejlesztésre és tökéletesítésre lesz szükség.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!