szerző:
Bari Máriusz

Szabadalmaztatni kívánja az érintőképernyőkön bevethető ujjmozdulatokat az Apple. Ha sikerrel jár, problémák elé nézhetnek a multitouchos megoldásokban gondolkodó cégek.


© AP
"Ha az Apple megkapja a szabadalmi jogokat, a cég gyakorlatilag megtilthatja másoknak a hasonló technológiák használatát", nyilatkozta Raj Abhyanker, a korábban a cég szabadalmi kérelmeit író ügyvéd a Wired kérdésére.
"Ez egy kifejezetten kedvező helyezet számukra, mivel megtilthatják másoknak bizonyos opciók vagy lehetőségek használatát és nemcsak mobilplatformon hanem asztali számítógépeken is korlátozhatnák a többi céget", mondta el Abhyanker.

A magazin által megkérdezett szakértők szerint a hivatal akár négy évig is ülhet a benyújtott kérelmeken. Mindeközben más cégek, mint a BenQ-Siemens vagy a Nokia már szintén adtak be szabadalmakat több érintőpontos felületekkel kapcsolatos mozdulatsorokra. A Synaptics, ami a becslések szerint a notebook-ipar 65-70 százalékát látja el érintőfelületes technológiájával, szintén hasonló mozdulatok kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel intuitívan és könnyen lehet majd a laptopokat kezelni. A szöveg görgetéséhez körkörös mozdulatot kell tenni az ujjakkal, képek vagy dokumentumok mozgatásához pedig elég az ujjat egy irányba pöccenteni. A zoomoláshoz azonban - hasonlóan az iPhone-hoz és telefon nélküli "kistestvéréhez", az iPod Touch-hoz - a két ujjat egymás felé kell húzni (vagy egymástól elhúzni).
 
Míg az ujjmozdulatokat önmagukban nem lehet szabadalmaztatni, egy készülék bizonyos funkciójához hozzákötve ez már megoldható. Ha az Apple sikeresen védeti le az általa benyújtott kérelmeket (csupán az iPhone-nal kapcsolatban több mint kétszázat adtak be), akkor a rivális gyártóknak teljesen új mozdulatokat kell kitalálniuk és bevezetniük, ezt pedig számos iparági szereplő szeretné elkerülni. A cég látszólag nem a multitouch koncepció egészét, hanem csak annak bizonyos elemet akarja levédetni (kifejezetten a mozdulatokat, illetve azok értelmezési lehetőségeit) és még jelen pillanatban a szaksajtó aggályaitól függetlenül még bizonytalan is.