szerző:
hvg.hu

Robotok gyűjtötték be az erősen sugárzó csernobili reaktor faláról azt a különös, fekete gombát, amely látszólag nem zavartatja magát a radioaktivitás miatt. A tudósok szerint a hasonló fajok egy nap hatékony táplálékforrást jelenthetnek az űrhajósok számára.

A Csernobilban talált Cladosporium
sphaerospermum vígan él a radioaktív
sugárzás ellenére
© AP
A FOX News értesülései szerint fekete gomba – számos fajtársához hasonlóan - nagy mennyiségben tartalmazza az emberi bőr színéért is felelős melanint, amely megvédi a szervezetet a nap-, illetve az ultraibolya sugárzástól.

„A gombák között több fajt találhatunk, mint a növény-, vagy állatvilágban” – magyarázta Arturo Casadevall, a New York-i Albert Einstein orvosi egyetem immunológusa.

A nukleáris és egyéb magas energiaszintű reakciók ionizáló sugárzást bocsátanak ki, amely károsíthatja a géneket, ezáltal mutációt és végső soron rákot okoz.

„Ahogy a növények arra használják a klorofillt, hogy a napfény segítségével kémiai folyamatokat működtessenek, ugyanúgy elképzelhető, hogy a gombák az ionizáló sugárzás segítségével táplálkoznak” – fejtette ki a Casadevall kolleganőjeként tevékenykedő Ekaterina Dadachova.

A kutatók három gombafajjal kísérleteztek, s a melanint tartalmazó fajok esetében jelentős növekedést tapasztaltak az ionizáló sugárzás eredményeként.

„Általánosságban úgy gondolunk a különféle sugárzásokra, mint rossz és ártalmas dolgokra” – tette hozzá Casadevall. „Ez esetben azonban az a váratlan helyzet állt elő, hogy olyan gombafajokat találtunk, amelyekre jótékony hatással van ez a jelenség.”

A kutatók két gombafajt (a melanint tartalmazó Wangiaella dermatitidist és a Crytococcus neoformanst) tettek ki a normális értéknél 500-szor erősebb ionizáló sugárzásnak. Ez körülbelül megegyezik azzal a dózissal, aminek az űrhajósok vannak kitéve, amikor elhagyják a Föld légkörét. Mindkét gomba jelentős növekedést produkált.

A tudósok hangsúlyozták, felfedezésük nem azt jelenti, hogy a gombák megszüntetik a radioaktív sugárzást, de tény, hogy az táplálja őket. A kutatók úgy vélik, ezek a gombák inkább csaknem kimeríthetetlen tápanyagforrást jelenthetnek a hosszú küldetésekre induló űrhajósoknak, illetve a későbbiekben a Földön kívüli kolóniák létesítésekor.

Panoráma Tech

Gyógyszer lehet a rákölő csodagombák hatóanyagából

A Szingapúri Egyetem biológusai megoldották két legendás távol-keleti gombafaj hatóanyagának kivonását, és ezzel jelentősen közelebb hozták a nyugati orvosláshoz a helyben dívó gyógyászati alkalmazásukat.

MTI Tech

A fekete sigatoka gomba kipusztítja a banánt a Földről

A banán megmentésére sürgetnek globális összefogást az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) olasz munkatársai, ugyanis egy agresszív gombafajta kipusztulással fenyegeti a világ összes exportképes banánültetvényét.

MTI Tech

A csernobili madarak kevésbé sugárzó helyeken fészkelnek

A madarak felismerik a sugárfertőzött helyeket. Az ukrajnai Csernobil környékén fészkelő madarak szokásairól készített tanulmány szerint a kormos légykapók és a széncinegék olyan fészkelési helyeket kerestek, amelyeknek csekély volt a sugárterhelése.